Artikel Terkini

5 Tip Dekorasi Cipta Ruang Tamu Lebih Santai & ‘Welcoming’

5 Tip Dekorasi Cipta Ruang Tamu Lebih Santai & ‘Welcoming’
5 Tip Dekorasi Cipta Ruang Tamu Lebih Santai & 'Welcoming' 4

Trend hiasan dalaman berubah untuk tahun 2022 ini, sejauh mana trend atau gaya untuk inspirasi pemilik rumah mendapatkan sebuah rumah yang cantik dan praktikal untuk masa kini. IMPIANA sempat bertemuramah dengan Pakar Hiasan Dalaman dan juga Pemilik tunggal EA AlamReka Sdn Bhd dan juga Mamyhome Sdn Bhd baru-baru ini. Jom dengar apa perkongsian beliau.

Tahun ini merupakan tahun yang cukup sukar, jadi tak salah kita mengalihkan perhatian dengan memikirkan trend reka bentuk dalaman yang muncul pada tahun 2022 ini.

Memandang satu dunia akan beralih pada fasa endemik, memaksa kita untuk lebih kerap duduk di rumah berbanding sebelum ini. COVID-19 sedikit sebanyak mempengaruhi banyak aspek kehidupan, dan ruang kediaman juga tidak terkecuali!

Oleh kerana masa banyak dihabiskan berada di dalam rumah walaupun sudah bebas dengan SOP yang ditetapkan pasti kita semua terpanggil memastikan kediaman kelihatan sedikit berbeza berbanding sebelum ini, termasuklah ruang dalaman bagi memenuhi ‘tuntutan’ kehidupan baharu ini.

Malah, dengan melibatkan diri dalam proses pengubahsuaian kepada trend terkini, sudah tentu dapat meningkatkan taraf hidup dan membenarkan minda anda berkembang sambil mengasah daya kreativiti anda. Tak kisahlah sama ada anda menghias sendiri mahupun mengupah pereka hiasan dalaman.

Dan pada masa yang sama, sekiranya bila nanti anda nak menyewa rumah anda itu, sudah pasti ia akan menambahkan nilai dalam pasaran sewa.

Jadi, sama ada anda merancang baik pulih atau sekadar ingin menghiasi semula ruang tertentu, di sini kami senaraikan trend hiasan dalaman yang dijangka bakal ‘boom’ tahun hadapan.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

1. Pemilihan Perabot Lebih Curvy

Perabot bentuk bulat dilihat lebih organik menambah kelembutan pada reka bentuk dan susun atur kediaman. Ia juga menjadikan ruang terasa lebih lebih selesa kerana bentuk melengkung menyajikan tenaga yang lebih menenangkan. Malah lebih selamat dan praktikal.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

2. Menggunakan Perabot Dari Bahan Semulajadi

Penggunaan bahan semulajadi kian popular sejak kebelakangan ini, tetapi pada tahun 2022 ia dijangka lebih menonjol.

Menggabungkan bahan organik dalam bahagian dalaman rumah seperti kayu, rotan, jut, batu, linen, kapas, bulu pada perabot, permaidani, kerusi dan lain-lain pasti membantu memberikan keseimbangan dalam susun atur kediaman yang serba canggih dan moden.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

3. Sentuhan Dalaman Biofilik

Indoor plants atau tanaman dalam rumah menjadi ‘lapisan’ baharu dalam reka bentuk dalaman ketika ini ditambah pula dengan minat yang menebal pada pokok-pokok viral dan sekulen.

Bagi mengekalkan ‘hubungan’ dengan alam semulajadi, reka bentuk Biofilik hadir dengan tujuan mengintegrasikan alam semula jadi ke dalam seni bina bangunan sebagai cara untuk meningkatkan kesihatan, jiwa dan ekosistem keseluruhan.

Penggunaan kayu tebus guna, tumbuhan gantung, dinding tanaman di tangga dan ruang tamu, siling mahupun berenda rumah bakal menjadi perhatian tahun 2022 nanti.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

4. Rekaan ‘Chubby’

Bila sebut ‘chubby’ saja, kita bayangkan sesuatu yang gempal dan comel. Dan ini bakal menjadi trend yang digilai tahun hadapan. Kerusi, meja kopi, sofa dan juga lampu dengan saiz besar atau gempal membawa kita kembali ke zaman kanak-kanak dahulu, menjadikan ruang lebih segar dan ‘fun’.

Trend baharu ini menyaksikan bentuk tiub dan sisi yang bulat pada perabot tertentu, dikenali sebagai bentuk neotenik, daripada konsep “neoteny”— ciri ‘kanak-kanak’ yang dipertambah. Konsep ini menggambarkan keseronokan tambahan dengan kehadiran ciri tersebut di mana-mana ruang!

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

5. Guna Seluruh Ruang Dalaman

Sebagai salah satu cara kreatif menggunakan sepenuhnya ruang kosong yang ditinggalkan di bawah tangga, ia bakal diisi dengan tujuan tertentu, seperti bilik kanak-kanak dan ruang penyimpanan.

Malah anak-anak tangga turut disepadukan dengan perabot-perabot lain, seperti ruang kerja, rak buku mahupun dapur mini. Kesannya, ruang anda tampak lebih tersusun, efisen dan moden.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

6. Upgrade Bilik Air

Siapa cakap bilik mandi hanya perlu menggunakan warna-warna putih dan terang saja. Untuk tahun hadapan, bilik mandi dijangkakan akan lebih menyerlah dengan kemasan jubin berwarna warni.

Jadi, selari dengan penggunaan warna terang dan berani yang lebih kerap di dinding dan perabot, bilik mandi juga bakal diwarnai dengan warna yang berani dan elegan.

See also  Hilang sokongan ADUN: MB Perak jawab esok

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

7. Ruang Kediaman Lebih Terbuka

Dijangkakan yang pada 2022, ruang kediaman akan menjadi lebih terbuka dan tiada lagi dinding, dengan pengasingan ruang formal yang dulunya dianggap biasa, tidak akan popular lagi.

Seakan ruang dalam rumah studio, idea pemasangan langsir dan panel mudah alih diletakkan sebagai penyelesaian mengasingkan atau menyembunyikan sudut atau kawasan tertentu. Hasilnya ruang tersebut menjadi lebih luas, terbuka dan bebas.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

8. Keselesaan & Kualiti

Memandangkan tahun ini, dan jangkaan tahun seterusnya banyak masa dihabiskan di rumah, keselesaan dan ketahanan menjadi elemen dan faktor utama untuk susun atur dan hiasan dalaman rumah.

Dengan hakikat bahawa kita juga mungkin akan bekerja dan anak bersekolah dari rumah untuk sedikit lama lagi, kita menjangkakan perabot, tekstil dan material mementingkan keselesaan dan lebih pintar, di samping dapat menahan penggunaan yang lebih kerap berbanding ratio biasa.

Segalanya berubah dengan pantas, jika dahulu segala foktor yang dibincangkan diatas langsung tidak diambil kira. Asalkan selesa dan boleh didiami sudah cukup. Tetapi kini ramai yang sudah menyedari akan kepentingan sebuah rumah yang selesa untuk kehidupan norma baru.

Apa Kata Pakar? Tentang Trend Hiasan Dalaman 2022

Dalam soal ubah suai hiasan dalam rumah, setiap tahun mesti trend berubah. Kadang-kadang tak terkejar, jadi janganlah ikut trend sangat, hiasan dalaman rumah perlu ada sentuhan peribadi dan situasi Malaysia tanpa mengabaikan trend global.

Trend Hiasan Dalaman 2022, Apa Kata Pakar?

Tuan Amin Yussoff, Pemilik Syarikat Seni Bina Hiasan Dalaman EA Alamreka Sdn Bhd & MamyHome Sdn Bhd

“Bagi saya interior yang mengikut trend ini bukanlah satu isu yang serius untuk rakyat Malaysia. Sebagaimana yang kita tahu trend di Malaysia selalunya lambat dari negara luar. Tetapi apa yang ingin saya tekan di dalam persoalan ini adalah tentang perancangan yang baik akan menghasilkan sebiah rumah yang terbaik untuk pemilik rumah di luar sana.”

Beliau juga ada menekankan tentang praktikaliti yang terbaik mengikut penghuni rumah itu sendiri. Bukanlah mengikut trend untuk dapatkan sebuah rumah idaman yang selesa. Konsep ini salah sama sekali, pemilik harus tahu apa gaya dan cara hidup harian. Barulah dapat memiliki sebuah rumah yang sesuai dengan penghuninya. Pendek kata ” tepuk dada tanya selera”.


5 Tip Dekorasi Cipta Ruang Tamu Lebih Santai & 'Welcoming' 4
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Sebuah restoran, tiga premis, empat kediaman di Taman Gelora terbakar