Artikel Terkini

Aksi Orang Utan Hisap Rokok Undang Amarah, Pihak Zoo Dakwa Pengunjung Baling Dalam Kandang

Aksi Orang Utan Hisap Rokok Undang Amarah, Pihak Zoo Dakwa Pengunjung Baling Dalam Kandang
Aksi Orang Utan Hisap Rokok Undang Amarah, Pihak Zoo Dakwa Pengunjung Baling Dalam Kandang 1

Aksi Orang Utan Hisap Rokok Undang Amarah, Pihak Zoo Dakwa Pengunjung Baling Dalam KandangFoto: Daily Star

Tular baru-baru ini seekor Orang Utan dikatakan menghisap rokok yang dibuang ke dalam sangkarnya di sebuah zoo di Ho Chi Minh, Vietnam. Rakaman tersebut mendapat reaksi pelbagai pihak termasuk aktivis yang menyatakan tindakan itu sangat mengejutkan.

Pengunjung buang rokok dalam sangkar

Aksi Orang Utan Hisap Rokok Undang Amarah, Pihak Zoo Dakwa Pengunjung Baling Dalam Kandang 3Foto: Daily Star

Menurut laporan Daily Star, sebuah rakaman video telah menunjukkan detik memuakkan seekor orang utan dilihat menghisap rokok selepas ia dibuang ke dalam kandangnya di sebuah zoo.

Kejadian yang berlaku di zoo Saigon itu memaparkan Orang Utan jantan itu sedang duduk di atas lantai sambil memegang rokok di antara jari-jarinya seperti manusia.

Mamalia itu kemudian memerhatikan orang ramai sebelum menghisap rokok itu dan memadamkan puntungnya pada permukaan batu.

Beruk yang hampir pupus itu, yang berasal dari Borneo, kemudian memeriksa punggung untuk memastikan ia dipadamkan dengan betul, walaupun pihak zoo mendakwa orang utan itu tidak diberi rokok dan telah menemuinya selepas ia dibaling oleh pengunjung.

Orang ramai sering membuang benda ke dalam sangkar haiwan dan orang utan belajar cara menggunakan objek ini dengan melihat cara orang menggunakannya.

Pihak zoo juga menambah bahawa kakitangan keselamatan mereka tidak mempunyai keupayaan untuk mengawasi segala-galanya sepanjang masa dan apabila mereka dimaklumkan tentang klip itu mereka memastikan tiada lagi rokok di dalam sangkar dan lain-lain.

Di laman media sosial, rata-rata pencinta haiwan dan aktivis berasa jijik dan terkejut dengan klip itu, ramai wargamaya mengutuk sesiapa yang membuang rokok itu.

Sumber: Daily Star

Aksi Orang Utan Hisap Rokok Undang Amarah, Pihak Zoo Dakwa Pengunjung Baling Dalam Kandang 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list