Artikel Terkini

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang?

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang?
Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 1
Follow our Telegram

Kejatuhan Kesatuan Soviet bukan sama sekali suatu peristiwa yang berlaku secara tunggal. Terdapat banyak perkara yang terjadi bagaikan rantaian menghala ke arah pembubarannya pada tahun 1991. Bangkitnya Amerika Syarikat misalnya adalah kerana ekonominya tidak begitu tersentuh angkara Perαηg Dunia Kedua.

Jadi Amerika Syarikat menjadi lubuk kewangan negara-negara Eropah untuk tujuan pembinaan semula. Sementara itu Kesatuan Soviet membina semula negara selepas membaiki apa yang berlaku. Dan negara-negara yang berpihak pada Soviet pula membentuk blok tersendiri. Dua blok ini bertembungan selama lima dekad.

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 2
Turunnya Bendera Soviet

Itu rumusan paling mudah untuk memahami keadaan pahit yang berlaku suatu masa dahulu. Dalam masa lima dekad ini, Amerika Syarikat bertukar 10 pemimpin berbeza fikrah dan parti… sementara Kesatuan Soviet kekal lima pemimpin yang gigih meηcαηtαs sesiapa saja yang enggan bersumpah setia.

Joseph Stalin dan Leonid Brezhnev paling giat bab ini. Akibat terlalu gigih meηcαηtαs, ramai anak muda tidak berani menyertai politik yang semakin tercemar dengan bala kroni.

Atas sebab inilah Kesatuan Soviet sudah tidak mampu melahirkan pemimpin baharu. Untuk pengetahuan semua, Brezhnev berkuasa sampai mαti dengan pelbagai jenis penyakit seperti nyanyuk misalnya (Forstl, 2020).

Selepas beliau pergi buat selamanya, Soviet sudah tidak mampu memilih pemimpin muda: Yuri Andropov dan Konstantin Chernenko meninggal dunia dalam masa sekejap.

Diganti pula dengan Mikhail Gorbachev, seorang yang menyedari kelemahan utama Soviet iaitu sistem komunisme sendiri. Pada dasarnya, Gorbachev sedang melαwαη fitrah Soviet. Sekadar bayangan, Gorbachev sedang cuba “mengeluarkan Islam daripada sistem khilafah”.

Apa sebabnya?

Kerana ekonomi Soviet tidak membangun selama 40 tahun lamanya… daripada Brezhnev sampai Gorbachev. Kerajaan Soviet pula tidak sedar diri. Mereka mencari kambing hitam untuk mewajarkan sistem komunisme. Kambing hitam mereka adalah Nikita Khrushchev, yang cuba membetulkan semula program ekonomi negaranya.

Ego 40 Tahun

Nikita Khrushchev dan Mikhail Gorbachev sedar yang komunisme tidak relevan. Mereka cuba melunturkan pengaruhnya, sekali gus mengubahkan sistem “kawalan pusat” ke “pasaran sosialis”. Tetapi mereka dikelilingi jerung-jerung politik yang mencari peluang untuk jatuhkan pemimpin. Sesiapa yang “ingin mencabut Islam dari khilafah” memang menempah mαυt di politik.

Jadi Khrushchev dan Gorbachev meskipun pragmatik takkan mungkin boleh berkuasa… selagi politik Soviet bergelumangan dengan jerung. Akhirnya, mereka pun jatuh. Khrushchev jatuh kerana Leonid Brezhnev bersama konco-konco politiknya (Taubman, 2003).

Jadi akibat kemaruk kuasa, masing-masing sekadar berjanji untuk menyambung legasi komunisme… dapat kuasa, macam-macam putar alam untuk elak penuhi janji. Sama macam satu negara, yang wajar dijadikan contoh. Sanggup berjanji untuk mendapat kuasa yang kemudian bertukar haluan dengan macam-macam alasan.

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 3
Joseph Stalin: 3 April 1922 – 16 October 1952

 

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 4
Nikita Khrushchev: 14 September 1953 – 14 October 1964

 

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 5
Leonid Brezhnev: 14 October 1964 – 10 November 1982

 

Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 6
Mikhail Gorbachev: 15 March 1990 – 25 December 1991

Gorbachev hampir jatuh sepertimana Khrushchev jatuh. Beliau melaksanakan program uskroeniya (pemecutan) yang mengandungi tiga perkara iaitu perestroika (pengstrukturan semula), glasnost (ketelusan) dan demokratizatsiya (pendemokrasian).

Semua boleh nampak macam mana Uskroeniya bagaikan bid’ah dan syirik pada tabiat komunisme. Barah sama sedang menimpa, apabila orang bawahan mencuba nasib. Ketika itu pula, status ekonomi Soviet sudah dalam keadaan nyawa-nyawa ikan.

Maka ramai dalam kalangan rakyat Soviet bangkit melaksanakan demonstrasi. Pada 23 Ogos 1989 misalnya, seramai dua juta orang beratur bahu-ke-bahu membuat suatu rantaian manusia sepanjang 675.5 kilometer di Estonia, Latvia dan Lithuania sebagai tanda protes anti-Soviet.

Dalam beberapa republik yang lain, protes bermula dengan semangat dan berakhir melalui dαrαh. Jadi populariti Gorbachev sememangnya lemah.

Mengambil kira perkara-perkara ini, Kesatuan Soviet menemui αjαl pada 19 Ogos 1991. Memang betul Soviet terbubar pada 26 Disember 1991. Jadi apa yang berlaku pada 19 Ogos? Apa yang besar sangat peristiwa 19 Ogos sampai dikatakan αjαl?

Kami menjemput anda beli buku PUTIN: TSAR MODEN RUSIA yang mengulas panjang pasal Peristiwa 19 Ogos… dan untuk pengetahuan anda, peristiwa ini turut mempengaruhi sistem politik Rusia sekarang dibawah Vladimir Putin. Beli di: https://www.thepatriots.store/store/latest/putin-tsar-moden-russia/

RUJUKAN:

Forstl, H. (2020). Aging Heads of State: The Politics of Dementia and Geriatric Cognitive Disorders. Dement Geriatr Cogn Disord. 49 (2): 121-128.

Taubman, W. (2003). Khrushchev: The Man and His Era. W.W. Norton & Co. Halaman 615.

[ad_2]
Source
[vc_row][vc_column][vc_column_text woodmart_inline="no" text_larger="no"][sociallocker id="61266"]Bagaimana Kesatuan Soviet Boleh Tumbang? 7[/sociallocker][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row] kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list