Artikel Terkini

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover
Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 1

Bijak Guna Ruang, Bilik kecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover. IMPIANA kongsikan proses dekorasi dalam bilik tidur perempuan yang bersaiz 18 kaki persegi. Apa yang menarik adalah bilik tersebut pada mulanya hanya boleh memuatkan seramai 2 orang sahaja, tetapi setelah proses transformasi bilik kecil ini dijalankan, ia boleh menambah lagi seorang untuk tidur dalam bilik tersebut tanpa merasa sempit.

Tukar jenis katil

Perkara pertama yang diberi perhatian adalah penukaran katil daripada katil queensize yang mengambil 60% ruang dalam bilik tidur ditukar kepada katil double decker dengan tambahan tilam dibahagian bawah katil.

Apa yang menarik adalah, penghuni pada asalnya hanya boleh solat seorang diri pada satu masa dan kini dia boleh menunaikan solat bersama adiknya berikutan sudah mempunyai ruang yang besar.

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 2

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 4

Faktor Pencahayaan

Dalam ruang yang sempit, faktor pencahayaan serta pemilihan jenis lampu amat penting. Walaupun lampu sudah menerangi seluruh bilik, tetapi jenis lampu memakan ruang dalaman, ia masih tidak praktikal.

Alternatifnya adalah menggunakan lampu jenis gantung atau yang ditebuk pada dinding. Anda dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli lampu jenis berdiri berikutan penggunaan ruang yang banyak.

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 6

Video Tips Pemilihan Wallpaper

 

Merehatkan mata

Pada asalnya, bilik ini tidak mempunyai apa-apa hiasan di bahagian dinding, ia hanya diwarnai tona putih sahaja. Memandangkan pemilik bilik ini masih lagi dalam peringkat pelajar kolej dan sekolah, sesuatu harus dilakukan untuk membolehkan mereka dapat belajar dengan tenang serta ada faktor merehatkan mata.

Pihak IDW Design memasang kertas dinding bercorak alam semulajadi atau lebih dikenali sebagai ‘Visual Landscape’. Ini kerana jika kita memandang sesuatu subjek yang berwarna hijau, pasti akan memberi ketenangan tanpa kita sedar dan masa yang sama dapat merehatkan mata.

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 8

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 10
Banyak lagi yang ingin dikongsikan dalam episod 8 pada minggu ini, saksikannya di siaran Astro Prima serta Maya HD pukul 1230 tengahari dan ulangannya pada pukul 9 malam di Astro Prima.

 

Tonton Video Menarik Di Youtube IMPIANATV 

Baca: Cara Kemas Bilik Tidur, Cepat Mudah, Macam Hotel

 

 

Bijak Guna Ruang, Bilik Sekecil Ini Mampu Muat 3 Orang Lepas Makeover 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list