Artikel Terkini

Bomba kenal pasti 47 lokasi berisiko lemas di Perak — MYKMU.NET

Bomba kenal pasti 47 lokasi berisiko lemas di Perak — MYKMU.NET
Bomba kenal pasti 47 lokasi berisiko lemas di Perak — MYKMU.NET 1

Bomba kenal pasti 47 lokasi berisiko lemas di Perak — MYKMU.NET

IPOH – Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia mengenal pasti 47 lokasi di Perak yang dikategorikan sebagai kawasan berisiko tinggi berlaku kejadian lemas terutama pada musim cuti sekolah dan sambutan Aidilfitri bulan depan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Mohammad Hamdan Wahid berkata, kawasan itu kebanyakannya meliputi sekitar daerah Lumut melibatkan sungai, tali air, kolam dan pantai.

“Pada waktu perayaan, orang ramai akan mengambil kesempatan mengunjungi tempat rekreasi untuk melakukan aktiviti riadah seperti berkelah dan bermandi-manda bersama sanak saudara.

“Di Perak terdapat tujuh kawasan berisiko tinggi, manakala 35 hingga 40 kawasan berisiko sederhana dengan kawasan berisiko ini melibatkan sekurang-kurangnya lima orang mangsa lemas,” katanya selepas menyampaikan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2021, Sijil Perkhidmatan Terpuji dan Sijil Perkhidmatan 30 Tahun di sini pada Khamis.

Menurutnya, bagi memantapkan pengoperasian di kawasan berisiko di negara ini, pegawai bomba bantuan dan Safety Water and Rescue Team (SWART) ditugaskan untuk melakukan rondaan dan menjadi pemerhati di sekitar kawasan terlibat.

“Buat masa ini terdapat empat kawasan di negara ini yang kita sudah lantik pegawai bomba bantuan dan SWART iaitu Tok Bali dan Pantai Cahaya Bulan di Kelantan, Besut di Terengganu serta Lumut di negeri ini.

“SWART akan dibayar RM8 bagi satu jam dan had masa bertugas hanya untuk lapan jam sehari khususnya pada musim tengkujuh dan perayaan,” katanya.

Menurutnya, bagi memastikan keselamatan, orang ramai dinasihatkan mematuhi peraturan dan notis yang ditetapkan di kawasan berisiko tersebut. – Bernama

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Rafizi Berdepan Saman Berkaitan Sapura

Menantu baru tak bangsat – Chef Wan

Chef Ammar dakwa gerainya ditutup kerana disihir

Bomba kenal pasti 47 lokasi berisiko lemas di Perak — MYKMU.NET 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list