Artikel Terkini

Cara Mudah Cuci Pinggan Mangkuk Yang Melekat Lemak Tebal

Cara Mudah Cuci Pinggan Mangkuk Yang Melekat Lemak Tebal
Cara Mudah Cuci Pinggan Mangkuk Yang Melekat Lemak Tebal 1

Nak raya ni, Juadah yang paling dinanti-nantikan adalah ketupat, rendang dan lemang. Tapi, ada lagi satu juadah yang turut memeriahkan petang raya iaitu sup tulang. Al maklumlah, hari membantai. Ramai ambil peluang untuk mendapatkan tulang lembu segar sebagai juadah berbuka di petang raya.

Kebiasaanya, perkara kritikal yang akan dihadapi setelah menjamu selera sup tulang adalah untuk mencuci pinggan mangkuk digunakan. Kebiasaanya, pinggan mangkuk yang digunakan tidak akan dicampur dengan yang lain kerana khuatir lemak-lemak yang tersisa melekat atau berjangkit pada yang lain. Lemak tu, kalau sabun berkali-kali pun tetap tak akan bersih. Nak cucian berkesan, kena lah pakai air panas. Betul tak?

Sebenarnya, ada sabun yang boleh menanggalkan semua jenis minyak dan kotoran degil yang melekat tak kira lah pada pinggan mangku, malah periuk belanga dan lantai yang berbau hanyir. Sabun cucian tu memang tak ada jual di pasaran. Anda perlu hasilkannya dengan menggunakan 3 bahan dari dapur.

Bahan-bahan:
4 cawan baking soda
1 cawan garam
2 cawan air perahan limau

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga rata
2. Sediakan air di dalam besen kecil dan masukkan sesudu pati sabun tadi
3. Larutkan sabun dan masukkan pinggan. Cuci dan bilas seperti biasa

 

Cara Mudah Cuci Pinggan Mangkuk Yang Melekat Lemak Tebal 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo