Artikel Terkini

China Ingin Bina Stesen Jana Kuasa Solar Di Angkasa, Seawal 2028

China Ingin Bina Stesen Jana Kuasa Solar Di Angkasa, Seawal 2028
China Ingin Bina Stesen Jana Kuasa Solar Di Angkasa, Seawal 2028 1

China kini merancang untuk melancarkan sebuah stesen jana kuasa di angkasa, berasaskan kepada solar. Pada awalnya, China menyasarkan untuk melancarkan ia pada 2030, tetapi kini dipercepatkan kepada tahun 2028.

Pada tahun 2028 kelak, China akan melancarkan sebuah satelit, dan menguji pancaran pemindahan tenaga secara nirwayar dari angkasa ke Bumi pada altitud 400km.

Para saintis mengatakan satelit berkenaan akan mengubah tenaga solar kepada bentuk gelombang mikro dan menghantar tenaga atau kuasa yang dijana kepada beberapa lokasi – termasuk lokasi di Bumi, serta pada satelit yang bergerak.

Sekiranya semua berjalan lancar, menjelang 2035 kelak, ia dijangka menjana tenaga sebanyak 10-megawatt dan menghantar ia untuk digunakan oleh pihak ketenteraan dan juga orang awam. Stesen berkenaan juga dijangka akan dapat menjana sehingga 2 gigawat menjelang 2050 kelak.

Sumber : SCMP

China Ingin Bina Stesen Jana Kuasa Solar Di Angkasa, Seawal 2028 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list