Artikel Terkini

‘Dakwaan Data Pengundi Bocor Demi Kaut Keutungan Adalah Tidak Benar’

‘Dakwaan Data Pengundi Bocor Demi Kaut Keutungan Adalah Tidak Benar’
'Dakwaan Data Pengundi Bocor Demi Kaut Keutungan Adalah Tidak Benar' 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Kecoh sejak semalam di media sosial berkenaan isu kebocoran maklumat pengundi yang sedia ditawarkan di dalam talian oleh individu tertentu. Sekitar 800,000 maklumat pengundi yang didakwa telah dijual yang merangkumi gambar swafoto dan butiran MyKad.

Artikel Berkaitan:

Terbaharu, Datuk Seri Hamzah Zainudin selaku Menteri Dalam Negeri telah menyangkal dakwaan berlakunya kebocoran data pengundi yang tersebar di media sosial pada hari semalam. Hal ini kerana pihak Suruhanjaya Pilihanraya hanya mengeluarkan maklumat nama dan nombor kad pengenalan sahaja.

'Dakwaan Data Pengundi Bocor Demi Kaut Keutungan Adalah Tidak Benar' 2
Sumber Gambar: Twitter

Terdapat kemungkinan ada pihak yang cuba menipu bagi mencari keuntungan semata-mata. Malah, sehingga kini pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) masih belum menerima sebarang laporan polis susulan perkara berkenaan. Beliau memaklumkan akan menyiasat kes itu sekiranya terdapat laporan polis.

'Dakwaan Data Pengundi Bocor Demi Kaut Keutungan Adalah Tidak Benar' 3

Berdasarkan laporan sebelum ini, terdapat seorang pengguna menyertakan tangkap layar dengan dakwaan pangkalan data yang dijual dalam laman penggodam. Bagaimanapun, perkara ini telah disahkan tidak benar dan anda tidak perlu khuatir kerana ada pihak hanya berniat mengaut keuntungan dengan maklumat palsu sahaja.


'Dakwaan Data Pengundi Bocor Demi Kaut Keutungan Adalah Tidak Benar' 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list