Artikel Terkini

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul
Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 1

Beli kipas design canggih tapi tak tahu fungsi kipas. Ada pulak yang beli kipas ikut bilah, Katanya kalau banyak bilah lagi sejuk, kalau bilah kurang angin kurang. Eh! macam-macam la. Susah sangat ke nak pilih kipas ni? Tak susah cuma kalau ada ada ilmu yang betul tentang kipas ni mesti mudah untuk buat keputusan ruang dalam rumah anda pun akan lebih nyaman. Silap hari bulan penghawa dingin pun tak perlu dah lepas tahu fungsi kipas.

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 2

Sekarang kan musim panas. Orang kata pasang kipas siling pun bahang. Nak pasang aircond sentiasa takut bil pula melambung-lambung. Tapi sebenarnya ramai tak tahu kipas siling ada function berbeza ketika cuaca panas dan sejuk.

Kalau negara sejuk paling kita tahu mereka pasang heater, atau fireplace. Tapi bila summer anda pernah dengar tak ada summer fan dan winter fan.

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 4

Bunyi macam pelik kan, tapi sebenarnya dekat Malaysia pun dah wujud dah benda ni. Dan paling menarik ia dapat juga jimatkan duit dari bayar bil aircond terlampau.
Haaaa, nak tahu ke? Mungkin ada yang dah guna pun kipas macam ni dekat rumah.

Apa Itu Fungsi Reverse Setting

Kebiasaanya kipas siling akan sejukkan rumah dengan menolak udara dari atas ke bawah, tapi sebab di Malaysia ni panas jadi udara panas stay di atas siling dan bila kita buka kipas udara panas tadi yang akan turun ke bawah so ia tak menurunkan suhu dalam rumah pun tapi ia hanya membuat kita rasa sejuk sedikit. Malahan kita selalu rasa macam berbahang betul tak? Kalau perasan bilah kipas kan senget dan ia akan menolak udara panas di atas turun ke bawah. Dan ia adalah function winter fan. Kita sebenarnya memerlukan function summer fan bukan winter fan.

Jadi sekarang kalau beli kipas siling boleh cari kipas siling yang ada reversible function. Ada banyak brand sebenarnya. Bukan pasang kipas speed 5-6 yang menjadikan kita sejuk. Tapi function clockwise dan counter-clockwise yang akan memberi kesan sejuk yang berbeza.

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 6

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 8

Faham kan sekarang kenapa buka kipas laju macam nak tercabut pun masih rasa panas dan bahang. Udara panas yang ringan tu akan terapung di atas dan udara sejuk akan mula mendap kebawah. Jadi kita perlu pasang kipas counter clockwise kalau nak rumah kita sejuk dan nyaman sentiasa.

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 10

Tips : Pastikan kipas siling bekerja pada kelajuan yang perlahan. Kalau tidak nanti dia bagi wind chill effact . Tapi kalau siling rumah tinggi boleh guna kadar sederhana. Dengan cara ni pun dah boleh jimat tenaga eletrik dan duit. Save Energy Save Environment.

Boleh periksa pada remote kipas anda dulu kalau ada funtion forward & reverse.

Artikel berikut: Mustahil! Nama Seperti Jepun, Tapi Ia Sebenarnya Di Malaysia

Tonton Video ini fan

Design Kipas Bukan Main Lawa, Tapi Bila Musim Panas Masih Rasa Bahang Panas. Ini Cara Pilih Kipas Yang Betul 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list