Artikel Terkini

Didakwa Kenakan ‘Caj Tangkap’ Punca Harga Ayam Meningkat Dalam Pasaran

Didakwa Kenakan ‘Caj Tangkap’ Punca Harga Ayam Meningkat Dalam Pasaran
Didakwa Kenakan 'Caj Tangkap' Punca Harga Ayam Meningkat Dalam Pasaran 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Sejak akhir-akhir ini, kecoh mengenai harga ayam yang dilihat tidak konsisten serta melambung membuatkan para pengguna serta peniaga terkesan dengan kenaikannya.

Terbaharu, tular sebuah isu yang didakwa menjadi punca kenaikan harga ayam dalam pasaran di mana terdapat peladang yang mengenakan ‘caj tangkap’ bagi setiap kilogram ayam kepada peniaga.

Hal ini secara tidak langsung mendesak para peniaga untuk menawarkan ayam pada harga yang lebih tinggi kepada para pengguna. Difahamkan kes ini telah dikesan di Terengganu menurut Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) negeri berkenaan yang mengesan terdapat peladang yang mengenakan ‘caj tangkap’ kepada peniaga.

Menurut kakitangan awam, Mohd Shuhairy Nadlie Ngah, caj yang dikenakan pihak ladang menyebabkan harga bagi setiap kilogram ayam menjadi RM6.30 melebihi daripada harga siling yang ditetapkan iaitu RM5.60.

“Sekiranya ladang tidak mengenakan cas tambahan, mungkin harga ayam akan kembali stabil, jadi KPDNHEP perlu segera melakukan pemeriksaan di ladang bagi menyelesaikan isu ini,” katanya ketika ditemui di Pasar Chabang Tiga.

Difahamkan meskipun harga ayam ditawarkan pada harga mencecah RM12 bagi satu kilogram, para pengguna masih mendapatkannya berikutan ayam sudah menjadi keperluan utama dalam negara. Diharapkan isu ini dapat diselesaikan dalam memberi keadilan buat semua pihak sekaligus menjamin bekalan ayam dalam pasaran kembali stabil.

Filem Lightyear disahkan tidak akan ditayangkan di Malaysia selepas mempromosikan LGBT. Klik pautan di bawah untuk mengetahui lebih lanjut.

Pengedar Filem Batalkan Tayangan ‘Lightyear’ Di Malaysia Selepas Diarah Potong Adegan Promosi LGBT

‘Saya Bukanlah Mangsa Yang Baik’ – Amber Heard Akui Masih Sayangkan Johnny Depp

 


Didakwa Kenakan 'Caj Tangkap' Punca Harga Ayam Meningkat Dalam Pasaran 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list