Artikel Terkini

Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis

Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis
Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Nama Elon Musk seringkali menjadi sebutan sejak dari minggu lalu selepas beliau menyelesaikan pembelian platform Twitter bernilai $44 bilion (~RM208 bilion).

Artikel Berkaitan:

Lebih menarik perhatian ramai, beliau pada sejak hari pertama mengambil alih Twitter sudahpun melakukan tindakan drastik dengan memecat CEO dan CFO Twitter secara serentak. Tindakan yang dilakukan telah meletakkan beliau sebagai CEO Twitter buat sementara waktu.

Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis 2
Sumber: CNN

Terbaharu, bermula dengan sekadar ura-ura serta dinafikan beliau, minggu ini telah menjadi kenyataan apabila Elon Musk bertindak untuk memecat separuh daripada pekerja Twitter yang merangkumi 3,700 pekerja.

Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis 3

Lebih tragis, pemecatan yang dibuat telah dilakukan tanpa notis yang sekaligus memaksa para pekerja akur dengan keputusan yang dilakukan. Selain itu, akses kepada komputer syarikat dan e-mel melibatkan syarikat turut disekat serta-merta.

Tindakan yang dilakukan Elon Musk secara drastik tersebut telah mendapat tentangan hebat daripada pihak pekerja yang meluahkan kekesalan mereka menerusi platform Twitter.

Difahamkan Elon Musk bertindak untuk memecat separuh daripada pekerja Twitter berikutan syarikat tersebut bergelut dengan isu kewangan di mana mereka terpaksa menanggung sekitar $4 juta (~RM19 juta) sehari.

Sementara itu, Elon Musk juga dikatakan telah membawa masuk pekerja daripada Tesla selaku syarikat di bawah kendaliannya untuk membantu syarikat Twitter.

Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis 4
CEO Binance, Changpeng Zhao. Sumber: Fortune

Tindakan drastik yang dilakukan nampaknya bukan sahaja kurang disenangi para pekerja, malah turut mendapat respon di kalangan CEO Binance yang berpendapat idea baru Elon Musk Twitter dijangka bakal gagal.

Untuk pengetahuan, ini bukanlah pertama kali Elon Musk memecat pekerjanya secara drastik. Sebelum ini situasi yang sama turut berlaku bagi syarikat SpaceX selepas terdapat pekerja yang mengkritik beliau.


Elon Musk Pecat 3,700 Pekerja Twitter Tanpa Notis 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list