Artikel Terkini

Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang?

Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang?
Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang? 1

Dapur. Semua orang ada dapur bukan? Siapa je yang tidak ada dapur sebab dapur inilah tempat untuk kita memasak. Bila tak ada dapur, kita akan tak memasak. Bila tak memasak, kita akan tak makan. Bila tak makan, kita akan lapar. Bila lapar, kita merana dan jatuh sakit. Bila jatuh sakit, Innalillah. Hahahaha. Hari ini, saya akan menceritakan tentang dapur. Dapur ataupun dalam English dipanggil stove ini, ada dua jenis pada zaman sekarang, iaitu, dapur gas dan dapur elektrik. Tapi, apa perbezaannya? Mari saya ceritakan apa perbezaannya.

Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang? 2 Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang? 3

Baiklah, kita mulakan dengan penggunaan haba dan tahap memanasnya. Apa yang saya lihat sekarang ini adalah kecekapan memasak dalam perbezaan dapur gas dan elektrik ini. Menurut kajian yang saya baca, dapur elektrik mampu memberikan haba kepada makanan sebanyak 90% manakala dapur gas dapat memberi sehingga 55% sahaja haba. Jadi, menggunakan dapur elektrik adalah lebih berguna dan berfungsi sekiranya anda ingin memasak makanan yang banyak dalam masa yang cepat.

Selain dari itu, kos penggunaan juga ada perbandingannya. Apabila bercerita tentang kos pula, sudah tentu, mana-mana produk yang baik akan mahal. Untuk menggunakan dapur aruhan, anda mesti membeli dan mendapatkan mangkuk jenis aruhan, periuk dan juga kuali untuk menggalakkan penghantaran elektromagnet dengan lebih cekap. Dari apa yang saya tahu, Penggunaan dapur elektrik ini boleh disifatkan sebagai susah payah kerana ia tidak sesuai untuk memasak makanan dalam kuantiti yang sedikit kerana dapur elektrik tidak dapat mengesan kuali kecil yang diletakkan di atasnya. Malahan, ia tidak memerlukan penggunaan periuk tertentu, tidak seperti dapur gas standard, dan kawalan penggunaannya lebih terbuka.

Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang?

Jadi dengan itu, selesailah sudah saya menceritakan tentang perbezaan dapur gas dan dapur elektrik. Jikalau anda, anda memilih yang mana? Itu semua ditangan anda.

Sumber: tajria, Penulis: Lina Rosli (https://tajria.com/20212116)

The post Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang? appeared first on IMPIANA.

Gas Vs Elektrik. Siapakah Pemenang? 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list