Artikel Terkini

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun
Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 1

Bagaikan satu fenomena baru serta pengalaman yang sangat menarik buat peminat-peminat rose di Malaysia. Kini menanam rose bukanlah sesukar dulu lagi sekiranya kena dengan cara, kaedah dan juga penggunaan media yang tepat bagi menggalakkan pertumbuhan pokok yang sihat dan subur. Ikuti cara serta tips mudah menanam rose terutamanya English Rose atau rose dari baka-baka luar negara mengikut gaya dan kaedah Taman Rose Addarosa Puncak Alam. Pokok akan hidup subur, berbunga lebat, saiz bunga yang lebih besar seakan berada di cuaca tempat asalnya.

CARA MUDAH TANAM ENGLISH ROSE

 1. Sediakan keperluan asas yang mencukupi seperti :
 • Pati nutrien ibu medium
 • Tanah khas untuk rose atau alternative lain tahah 6 dalam 1 (6 in 1)
 • Vitamin booster untuk pokok dan bunga
 • Baja khas rose
 • Pasu
 • Gunting
 • Botol sprayer

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 2

 1. Langkah 1 :

Langkah pertama buangkan medium asal dari poly beg. Merujuk kepada gambar contoh pembekal menggunakan sekam padi sebagai medium asas. Buang medium lama tersebut sehingga nampak urat akar atau lebih atau ikuti seperti gambar contoh.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 4

Merujuk kepada kondisi akar pada pokok ini, pokok ini dikatakan sangat sihat kerana berakar putih. Sekiranya terdapat medium lama yg telah keras, ketuk secara perlahan dan pastikan ia terlerai.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 6

Setelah medium lama dibuang, kemuadiannya spray akar tersebut dengan bancuhan racun kawalan serangga dan kulat supaya akar akan bertambah sihat.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 8

 

 1. Langkah 2:

Kemudian langkah seterusnya adalah penyediaan medium untuk proses menanam rose. Sediakan bahan utama iaitu tanah khas ros dan juga pati nutrien ibu medium sebagai bahan asas untuk penyediaan medium rose anda. Nisbah yang digunakan adalah 1 paket pati nutrien digaul bersama  2 kg tanah khas rose atau tanah 6 in 1. Gaulkan rata sehingga sebati.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 10 Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 12

 

 1. Langkah 3 :

Seterusnya sediakan pasu yang sesuai. Awal memasu tidak perlulah pasu yang terlalu besar. Kaedah ini supaya pokok akan mendapat nutrien yang secukupnya dan mempercepatkan proses tumbesaran pokok selain mengurangkan masalah kanker. Pastikan lubang tidak ditutup bagi melancarkan pengaliran air yg baik. Kemudian letakkan satu lapisan aduan medium di pasu.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 14 Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 16

 

 1. Langkah 4 :

Masukkan pokok yang telah dibuang 85-90% medium lama. Selerakkan akar secara mengembang supaya akar bebas dan mudah menerima serta mecari makanan atau nutrien.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 18 Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 20

 

 1. Langkah 5:

Langkah seterusnya, tambahkan satu lapisan lapisan adunan medium pada permukaan akar pokok. Kemudian tekan keliling pasu tersebut, supaya medium terus dapat mencengkam akar dengan baik dan kemas. kemudian tambahkan atau habiskan adunan medium tadi.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 22 Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 24

 

 1. Langkah 6 :

Gunakan buloh sebagai penyokong pokok supaya pokok tidak goyang dan terus stabil. Sedikit info dalam proses ini iaitu apabila pokok yang tidak stabil kedudukannya akan melambatkan proses penstabilan kerana menyebabkan pokok bergerak-gerak dan menyebabkan akar turut terganggu kerana tidak memegang tanah dengan kemas. Ini baru dikatakan akar goyang. Kesan biasanya pokok akan layu dalam tempoh yang lama selepas dipasukan dan sekiranya berterusan ada kemungkinan terus mengering.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 26

 

 1. Langkah 7 :

Seterusnya, lakukan sedikit cantasan dimana buang daun-daun yang tidak sihat, daun atau pucuk kering, putik baru yang tidak stabil serta blind shoot supaya mempercepatkan proses pengeluaran tunas baru.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 28

 

 1. Langkah 8:

Kemudian tanamkan segenggam baja Addarosa disekeliling pokok bagi mempercepatkan proses tumbesaran pokok. Caranya korek sedikit permukaan tanah kemudiannya kambus semula. Setelah selesai, siram pokok sehingga lenjun dan pastikan air membasahi keseluruhan pokok dan tanah. Selepas 5 minit disiram, sembur bancuhan kawalan perosak.

 

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 30 An

 

 

 1. Langkah 9:

Akhir sekali, pokok yang telah siap dipasukan tadi diletakkan di bawah bumbung atau ditempat teduh selama 3-7 hari sehingga pokok nampak segar semula.

 

 1. Langkah 10:

Langkah terakhir, petang kesokannya buat semburan Vitamin Booster bada keseluruhan pokok termasuk daun dan dahan bagi mempercepatkan serta menggalakkan proses tunas baru. Untuk langkah penjagaan seterusnya, pastikan pokok anda dibaja, diberi vitamin booster dan formula kawalan tiga serangkai 3A Addarosa untuk pokok yang lebih sihat, subur, galak berbunga dan merimbun.

 

Selamat Mencuba!!!!

Guna Teknik Ini Tanam English Rose, Pokok Subur Bunga Merimbun 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list