Artikel Terkini

Hidangan Terakhir Penumpang Titanic – The Patriots

Hidangan Terakhir Penumpang Titanic – The Patriots
Hidangan Terakhir Penumpang Titanic - The Patriots 1

14 dan 15 April 2022 mencatatkan ulang tahun ke 110 tahun sempena memperingati peristiwa Titanic. Bayangkan, anda berlayar di dalam sebuah kapal yang mewah yang diibaratkan seperti hotel yang bergerak. Anda disajikan dengan makanan-makanan yang mewah dan tanpa dijangka, itulah makanan terakhir anda sebelum kematian menjemput dalam suasana lyang membeku di dalam malam yang gelap gelita di tengah-tengah lautan yang sepi.

Ingin baca mengenai sejarah Islam di India? Beli buku terbaru The Patriots, Mughal: Mutiara Islam Di India di: http://bit.ly/PraTempahMughal

Itulah perasaan yang dialami oleh para penumpang Titanic pada malam yang penuh tragis itu. Siapa sangka, majlis makan malam yang disajikan dengan makanan yang lazat menjadi santapan terakhir sebelum maut menyapa mereka.

Sebagai sebuah kapal yang mewah, Titanic dilengkapi dengan fasiliti kulinari yang penuh lengkap. Titanic dilengkapi dengan ruang makan yang penuh elegan dan sebuah kafe terbuka yang diinspirasikan dari kafe-kafe yang terdapat di jalanan Paris dan London.

Satu-satunya gambar ruang makan Titanic:
kredit: Koleksi gambar Francis Browne

Titanic juga turut mempunyai sebuah restoran persendirian yang dinamakan A La Carte Restaurant. A La Carte Restaurant merupakan rangkaian restoran yang dimiliki oleh Luigi Gatti, seorang usahawan restoran. Selain Titanic, Luigi juga memiliki cawangan restorannya di RMS Olympic dan dua buah restoran di London, iaitu Gatti’s Adelphi dan Gatti’s Strand.

Berbeza dengan ruang makan Titanic, para penumpang perlu menempah meja terlebih dahulu untuk menikmati hidangan di restoran ini dan bayarannya juga asing dan tidak termasuk di dalam tiket perjalanan para penumpang.

Di Titanic, seramai 60 chef dan lima orang pembantu bekerja di di seksyen kulinari di atas Titanic. Saban hari, mereka perlu memasak 6000 hidangan setiap hari untuk para penumpang tanpa mengira kelas. Ruang utama dapur Titanic merupakan tempat membuat makanan yang dikhaskan untuk para penumpang kelas pertama dan kedua.

Sebahagian dari kru bahagian kulinari Titanic

Ruang utama dapur ini juga turut merangkumi tempat membuat manisan, tempat penyimpanan daging, bilik khas untuk menyimpan pinggan mangkuk, bilik sejuk untuk penyimpanan arak, wain dan tiram  dan sebuah ruang dandang api yang digunakan untuk 19 ketuhar yang digunakan untuk membakar makanan.

Penumpang pertama mendapat layanan terbaik sewaktu majlis makan mereka. Makan malam mereka sahaja merangkumi 13 jenis makanan dan setiap jenis makanan dihidang dengan wain-wain yang berbeza. Penumpang kedua pula dilayan dengan hampir serupa, cuma perbezaan mereka ialah menu-menu yang disajikan tidaklah sebanyak dihidangkan kepada para penumpang kelas pertama.

Untuk penumpang kelas ketiga, walaupun layanan mereka tidak seperti dua kelas itu tadi, hidangan yang diterima oleh mereka jauh lebih baik dari makanan seharian mereka.

Jadi, pada malam kejadian, alunan bugle The Roast Beef Of Old England akan dimainkan untuk memberi peringatan kepada para penumpang bahawa waktu makan malam hampir tiba. Waktu makan malam kebiasaannya akan bermula pada jam 7 malam.

A La Carte Restaurant

Pada malam itu, penumpang kelas pertama akan memulakan makan malam dengan hidangan tiram dan beberapa jenis pilihan sup  Olga atau sup barli berkrim. Penumpang kemudian akan memulakan hidangan ringan, iaitu ikan salmon separuh masak yag dihias bersama sos mousseline .

Penumpang kemudian dijamu dengan hidagan berat seperti daging lili yang dipotong halus, ayam Lyon yang dimasak secara saute, stik kambing beserta sos pudina, itik panggang bersama sos masam dan daging batang pinang yang dihidang bersama kentang.

Untuk makanan sampingan, penumpang akan dihidang dengan lobak berkrim, nasi dan kacang pis  serta kentang rebus.Hidangan sambilan pula dihidang berupa makanan punch romaine yang diperbuat dari rum, wain dan champagne.

Untuk pencuci mulut, penumpang akan disajikan dengan jeli pic, coklat,puding Waldorf dan aiskrim. Tidak dilupakan pelbagai jenis kacang dan keju. Penumpang akan disajikan dengan dendangan para muzik ketika waktu makan.Untuk penumpang kelas ketiga, mereka dijamu dengan nasi, sup, roti dan kentang rebus.

Menu terakhri Titanic

Pada malam itu juga, sekumpulan penumpang kelas pertama mengadakan majlis makan malam bersama Kapten Smith di A La Carte Restaurant yang diketuai oleh Keluarga Widener. Turut hadir di dalam majlis tersebut ialah keluarga Thayer dan Major Archibald Butt.

Ingin baca bagaimana Jepun cuba menjajah China dan Korea pada waktu silam? Beli buku terbaru The Patriots Kitab Tamadun Jepun di: http://bit.ly/KitabTamadunJepun

Selepas majlis makan malam, para penumpang lelaki kebiasaanya akan bersosial di bilik merokok dan pada malam itu tanpa mereka sangka, itulah hidangan terakhir mereka sebelum nyawa mereka ditarik ditengah-tengah malam yang kelam dan sunyi.

RUJUKAN:

Wakeling, A. M. (2021, September 7). A look at the Titanic’s menus. Medium. Retrieved April 19, 2022, from https://historyofyesterday.com/a-look-at-the-titanics-menus-a14e40d953f7?gi=2bb39c8aa00e

Lma. (2020, December 16). Titanic food menus for 1st, 2nd and 3rd class passengers. Bored Panda. Retrieved April 19, 2022, from https://www.boredpanda.com/titanic-food-menu-first-second-third-class-passengers/

Blake, J. (2011). The titanic pocketbook: A passenger’s guide. Naval Institute Press.

Hidangan Terakhir Penumpang Titanic - The Patriots 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list