Artikel Terkini

Idea Kreatif Elak Balkoni Jadi Tempat Sidai Kain, Macam-macam Boleh Buat

Idea Kreatif Elak Balkoni Jadi Tempat Sidai Kain, Macam-macam Boleh Buat
Idea Kreatif Elak Balkoni Jadi Tempat Sidai Kain, Macam-macam Boleh Buat 4

Serba serbi digital masa kini, kunci pintu rumah pun dah mula ramai pemilik rumah menggunakannya. Keyless katanya, tapi sebalik mengunakan kunci pintu digital ini lebih baik atau mempunyai kebarang kalian. Semua perkara ini perlu diambil tahu. IMPIANA kongsikan bersama anda.

Berikut adalah semua yang anda perlu tahu tentang pemasangan kunci pintu digital atau kunci pintar (smart door lock) untuk rumah anda, serta kelebihan dan kekurangan menggunakannya.

Kunci Pintu Rumah Digital (Smart Door Lock), Bagus Atau Tidak

Mangga dan kunci semakin hari, semakin ketinggalan zaman. Pada zaman ini, kunci digital dan kunci pintu pintar (smart door lock) lazim digunakan di kebanyakan rumah, kerana harga yang berpatutan dan mudah dipasang. Selain dari itu, kunci digital atau pintar kelihatan canggih dengan estetika moden (lihat sahaja semua kunci pintar di dalam sebuah rumah K-drama). Ada juga yang bersepadu atau boleh digabungkan dengan kamera, penggera atau fungsi interkom juga – menjadikan pintu keselamatan anda lebih selamat.

Adakah anda sedang berfikir untuk memperbaharui kunci pintu anda yang lama dengan kunci pintu digital atau pintar? IMPIANA akan memberi anda maklumat terperinci mengenai kunci pintar digital dan mengapa sudah tiba masanya untuk anda menukar kunci pintu anda.

Apakah kunci pintu digital?
Secara ringkas, kunci pintu digital, kekunci, e-kunci, pintu tanpa kunci atau kunci pintar adalah kunci yang dikendalikan melalui arus elektrik. Fungsinya seakan-akan sama seperti mangga kunci tradisional. Namun, kunci pintu digital tidak memerlukan kunci biasa, tetapi menggunakan pengaktif untuk menghubungkan mekanisme pengunci ke sebuah motor kecil yang dikawal secara elektronik.

Apakah jenis kunci digital elektronik yang sedia ada?
Bergantung pada sistem kunci pintu, ia boleh dibuka dengan:

Kunci pintu biometrik – menggunakan cap jari anda
Pad kekunci elektronik – menggunakan kod PIN
Kad pintar – menggunakan kad kunci
Alat kawalan jauh – menggunakan aplikasi
Ianya seperti kunci digital untuk peti keselamatan, tetapi untuk pintu depan rumah anda.

Kunci Pintu Rumah Digital (Smart Door Lock), Bagus Atau Tidak

Apakah jenis pintu yang boleh dipasang dengan kunci digital?
Ini banyak bergantung kepada model dan jenis kunci digital yang anda pilih. Jenis pintu berikut lazimnya sesuai untuk kebanyakan kunci digital:

Pintu UPVC, kayu, kayu jati, aluminium, kaca dan kunci pintu digital atau kunci pintar (smart door lock)?

Ramai orang menggunakan istilah kunci digital dan kunci pintar (smart door lock) seakan-akan mereka serupa sahaja, tetapi terdapat perbezaan kecil antara kedua-dua jenis kunci pintu ini. Dengan kunci digital atau mangga kunci, anda masih perlu membuka pintu secara fizikal. Sebaliknya, kunci pintar adalah kunci pintu digital yang dikendalikan melalui integrasi Wi-Fi atau Bluetooth, supaya anda boleh mengawal dan mengakses kunci dari jarak jauh melalui telefon pintar anda.

Kunci pintu tradisional vs kunci pintu pintar (smart door lock)?
Kebanyakan kunci pintu tradisional seperti mangga kunci, kunci “mati” deadbolt, kunci mekanikal, selak pintu, kunci mortise, atau kunci tombol, tidak jauh bezanya berbanding kunci pintar (smart door lock). Dalam sesetengah kes, kunci pintar boleh menggunakan mekanisme mangga kunci yang sedia ada tetapi secara elektronik. Anda mendapat ciri-ciri yang sama untuk memastikan pintu anda selamat dikunci dan dilindungi daripada penceroboh. Namun, kunci pintar mempunyai beberapa ciri tambahan seperti penggera dan notifikasi terus ke telefon anda sekiranya berlaku kejadian pecah rumah.

Jauh lebih mudah untuk memasukkan kod laluan atau menggunakan cap jari anda untuk memasuki pintu depan anda, daripada membazir masa tercari-cari kunci pintu anda. Dengan kunci pintu pintar, anda juga boleh mengunci pintu dari jarak jauh—terutama sekali jika anda lewat ke tempat kerja dan mungkin terlupa mengunci pintu.

Sudah tentu, anda akan berbelanja lebih banyak untuk menukar mangga kunci anda yang lama dengan kunci pintar baharu. Namun, jika anda mampu, ia suatu keputusan yang berbaloi dan anda akan menikmati semua faedah kunci pintu pintar:

Kunci Pintu Rumah Digital (Smart Door Lock), Bagus Atau Tidak

Apakah kelebihan menggunakan kunci pintu elektronik?

Adakah anda selalu membazir masa di pintu depan anda tercari-cari kunci pintu anda?

1. Kemudahan yang lebih baik
Dengan kunci pintu digital atau pintar, anda tidak perlu lagi merasa janggal apabila jiran-jiran anda melihat anda macam seorang penceroboh apabila tergopoh-gapah mencari kunci pintu anda. Hanya masukkan kod laluan atau gunakan cap jari anda, dan anda boleh terus masuk! Dengan kunci pintu pintar, anda juga boleh mengunci pintu anda dari jarak jauh.

2. Akses jarak jauh
Kunci pintu digital atau pintar juga sesuai jika anda mempunyai rakan-rakan yang sering melawat atau jika anda perlu memberi akses masuk kepada penjaga untuk ibu bapa anda yang sudah tua. Tidak perlu lagi menyorokkan kunci ganti di bawah bunga atau tikar lantai! Hanya berikan mereka nombor PIN (anda boleh mengubahnya kemudian), atau dengan kunci pintar, berikan mereka akses dari jarak jauh melalui aplikasi kunci pintar. Anda juga boleh membenarkan orang luar masuk ke rumah anda dengan nombor PIN pada masa-masa yang tertentu juga, contohnya pada hari Isnin hingga Jumaat dari pukul 12:00 hingga 2 petang, jika anda ingin mengelakkan sebarang kejutan.

See also  5 Kerusi ‘Wing Chair’ Dengan Bajet Harga Bawah RM500 Yang Boleh Dijadikan Sebagai Pilihan

3. Keselamatan yang tinggi
Kekurangan kunci keselamatan fizikal bermakna bahawa tidak banyak cara untuk sesiapa menceroboh rumah anda, terutamanya jika kunci pintu pintar anda tidak mempunyai sebarang lubang kunci. Dengan kunci pintu pintar, anda boleh menukar kod PIN pada bila-bila masa. Tidak perlu menukar semua set kunci jika anda merasakan bahawa keselamatan mungkin terjejas menggunakan PIN yang sedia ada.

Dengan kunci pintu digital atau pintar, anda boleh menggunakan sistem penggera yang akan berbunyi jika berlaku kejadian pecah rumah. Dengan kunci pintar, anda juga akan menerima notifikasi jika ada penceroboh di dalam rumah anda. Sesetengah kunci pintu digital atau pintar juga dilengkapi dengan fungsi kod rawak untuk menambah lebih banyak nombor sebelum atau selepas kod PIN anda, sekiranya anda bimbang ada orang lain yang melihat kata laluan anda.

Berapa lamakah kunci digital boleh bertahan?
Sehebat mana pun kunci pintu digital anda, ia tidak akan dapat bertahan selama-lamanya. Menurut beberapa sumber, kunci digital dianggarkan mempunyai jangka hayat kurang daripada 5 tahun. Sesetengah jenis atau jenama boleh bertahan lebih lama, manakala yang lain mungkin akan rosak selepas digunakan hanya beberapa tahun. Jika anda ingin memanjangkan jangka hayat kunci pintu digital dan pintar anda, kami mempunyai beberapa tips untuk anda:

Pastikan ia bersih. Habuk dan kekotoran akan merosakkan kunci anda. Gunakan produk pembersihan yang sesuai. Jangan gunakan bahan berasaskan petroleum atau kimia kuat untuk melakukan pembersihan. Ini boleh merosakkan kunci pintu digital anda. Jangan bermain dengan pad kekunci. Ini boleh merosakkan kunci anda.

Apakah kekurangan menggunakan smart door lock?

Salah satu kekurangan memasang pad kekunci untuk pintu anda ialah penggunaan bateri. Contohnya, kunci pintar Samsung dianggarkan boleh beroperasi selama kira-kira sembilan hingga 10 bulan apabila dikuasakan oleh bateri alkali yang berkualiti tinggi, bergantung kepada kekerapan penggunaan kunci pintar anda. Anda juga mungkin perlu memeriksa kunci pintu digital atau pintar anda sekali setiap beberapa bulan untuk sebarang kebocoran bateri.

Anda mungkin bimbang jika sesiapa yang tidak diingini boleh “menggodam” kunci pintu pintar anda. Nasihat kami, belilah jenama kunci pintar yang bereputasi tinggi, seperti Yale atau Samsung. Jenama-jenama ini mempunyai ciri-ciri kunci pintar seperti standard enkripsi kata laluan yang tinggi untuk mengelakkan penggodaman.

Apabila memilih kata laluan untuk kunci pintu anda, jangan gunakan nombor yang mengandungi sebarang maklumat peribadi seperti hari lahir, tarikh ulang tahun, nombor IC atau alamat. Walau bagaimanapun, jangan pula gunakan kod pin rawak yang ahli keluarga anda tidak boleh ingat langsung.

Berikut adalah beberapa tips untuk memilih kata laluan smart door lock yang selamat:

Jangan pilih kod laluan peribadi seperti tarikh lahir atau nombor yang boleh diteka selepas melakukan sedikit kajian mengenai butiran peribadi anda.
Pastikan ia pendek dan ringkas. Gabungkan nombor yang bermakna dalam susunan rawak. Contohnya, jika anda ada empat ahli keluarga, gabungkan bulan hari jadi untuk mencipta kata laluan yang kukuh. Untuk menyukarkan lagi sebarang tekaan oleh penceroboh, rawakkan nombor.

Cipta kata laluan yang kukuh dengan singkatan seperti “Kami Keluarga Bahagia” (KKB) atau 9243 dalam bentuk nombor.
Tukar kod laluan ke kunci pintar anda sekali setiap beberapa bulan. Jangan catatkan kata laluan atas kertas yang boleh dijumpai oleh orang ramai. Hafal kata laluan anda.

Jenis kunci pintu manakah yang terbaik?
Berikut adalah beberapa kunci pintu digital atau kunci pintu pintar anti-pencuri yang anda boleh pertimbangkan:

1. Samsung SHP-DP728 Smart Lock
Kebanyakan rumah memilih kunci pintar jenama Samsung. Model kunci pintar Samsung ini jenis “tolak-tarik” pertama di dunia, jadi anda boleh menolak atau menarik pintu anda sesuka hati anda. Ia boleh menyimpan sehingga 100 cap jari, serta 30 kad RFID atau kod PIN. Aplikasi Samsung sHome bukan sahaja membolehkan pembukaan kunci secara jarak jauh tetapi juga membunyikan nada amaran jika ada sesiapa berhampiran pintu anda.

2. Yale YM170
Yale telah menjadi penanda aras terbaik (“gold standard) untuk mangga dan kunci konvensional selama bertahun-tahun. Jenama ini juga menawarkan kunci digital dan kunci pintar yang boleh dipercayai. Yale YM170 dilengkapi dengan cap jari dan entri PIN, serta panduan suara untuk membimbing anda mengatur semua ciri-ciri produk ini. Ia juga mempunyai penggera untuk kes pecah rumah, dan berfungsi dengan aplikasi Yale Link untuk akses jarak jauh kepada kunci pintu anda.

3. Kaadas K9 Digital Door Lock
Kaadas adalah satu jenama dari Jerman yang terkenal dengan kejuruteraan ketepatan. K9 Push Pull Smart Lock ini mempunyai pengimbas cap jari biometrik pada tombol pintu universal dan boleh menyimpan sehingga 100 cap jari yang berbeza. K9 mempunyai ketebalan 1.3cm, jadi ia boleh dipasang dengan mudah ke dalam kebanyakan pintu besi.

4. Hafele EL9000
Kami tidak hairan jika anda seorang yang selalu terlupa kata laluan anda. Ini sebabnya fungsi sokongan kod rahsia pada EL9000 berguna untuk anda. Bila masanya untuk menggantikan bateri kunci anda mungkin sesuatu yang terlalu rumit untuk diingati. Oleh itu, EL9000 dilengkapi dengan sistem identifikasi tahap bateri yang menyenangkan anda tahu bila bateri kunci perlu digantikan.

See also  Taiwanese woman awarded US$12,800 after Covid shot

5. PHILIPS Easykey ALPHA
Jika anda mencari pintu anti-pencuri untuk menjamin keselamatan rumah anda, Philips Easykey ALPHA dengan Silinder Kunci Gred C Anti-Pencuri adalah satu pilihan yang baik. Ia menggunakan pelbagai teknologi anti-pencuri untuk kebaikan masa depan rumah anda. Dengan mod dwi pengesahan untuk membuka kunci pintu, anda boleh menggunakan gabungan dua faktor (cap jari, kata laluan atau kad) untuk keselamatan tambahan.

Apa kata anda? Dah mula rasa nak bertukar pada kunci pintu rumah digital.

Idea Kreatif Elak Balkoni Jadi Tempat Sidai Kain, Macam-macam Boleh Buat 4
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Anwar repeats call for Asian Monetary Fund