Artikel Terkini

Ini Caranya Tukar Tempat Mengundi Secara Online

Ini Caranya Tukar Tempat Mengundi Secara Online
Ini Caranya Tukar Tempat Mengundi Secara Online 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Baru-baru ini Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan pembubaran Parlimen secara tidak langsung menimbulkan pelbagai respon di kalangan orang ramai. Pembubaran yang dilakukan sekaligus bakal memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum ke-15 yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

Artikel Berkaitan:

Dalam pada itu, khusus buat mereka yang sudah bermastautin di sebuah tempat yang baharu, anda berpeluang mengubah tempat mengundi mengikut alamat terkini dalam kad pengenalan menurut laman web Suruhanjaya Pilihan Raya.

Lebih memudahkan bakal pengundi, anda tidak perlu lagi beratur panjang atau berurusan di pejabat semata-mata untuk mengubah alamat mengundi, sebaliknya boleh melakukannya semudah dalam talian sahaja.

Ini Caranya Tukar Tempat Mengundi Secara Online 2

cara tukar tempat mengundi
Sumber: Farhan Najib Yusoff

Berikut dikongsikan cara tukar tempat mengundi secara dalam talian menerusi laman MySPR dalam memudahkan pengundi membuang undi kepada calon pilihan.

1. Layari laman rasmi MySPR

2. Log masuk ke akaun MySPR dengan memasukkan nombor kad pengenalan, kata laluan dan jugua CAPTCHA.

3. Klik Borang A (Pertukaran Bahagian Pilihan Raya / Pertukaran Status) dan isi borang yang disertakan.

4. Pilih Kategori Pemilih pada Bahagian 1.

5. Lengkapkan alamat seperti yang tertera dalam IC.

6. Muat naik gambar depan MyKad beserta swafoto dengan IC.

7. Semak semua maklumat dan klik Hantar. Notifikasi permohonan TAC akan dipaparkan selepas anda klik untuk permohonan.

8. Anda akan dapat nombor TAC melalui e-mail dan SMS. Masukkan nombor TAC dan klik Hantar.

9. Anda akan menerima notifikasi yang memaklumkan Borang A telah diterima dan sedang disemak untuk kelulusan oleh SPR Malaysia menerusi e-mel.

cara tukar tempat mengundi

Untuk pengetahuan terdapat 3 cara untuk mengubah tempat mengundi iaitu secara dalam talian, permohonanan di cawangan SPR berdekatan dan juga permohonan menerusi pejabat pos.

Diharap perkongsian cara tukar tempat mengundi ini sedikit sebanyak bakal membantu pengundi untuk mengundi di tempat mereka bermastautin dalam memudahkan urusan.

Dalam pada itu, berdasarkan respon netizen, difahamkanĀ proses permohonan tukar tempat mengundi ini dijangka bakal mengambil masa sehingga 3 bulan bekerja sebelum seseorang pengundi disahkan tempat mengundi seperti yang dimohon.

Sekiranya PRU-15 berlangsung dalam masa terdekat, hanya data diproses setakat Ogos 2022 yang bakal digunakan. Dalam erti kata lain, para pengundi perlu mengikut alamat mengundi yang boleh di semak dengan klik di sini.


Ini Caranya Tukar Tempat Mengundi Secara Online 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list