Artikel Terkini

Jumlah Kenderaan Dalam Negara Dilaporkan Mengatasi Populasi Manusia Di Malaysia

Jumlah Kenderaan Dalam Negara Dilaporkan Mengatasi Populasi Manusia Di Malaysia
Jumlah Kenderaan Dalam Negara Dilaporkan Mengatasi Populasi Manusia Di Malaysia 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Sejak akhir-akhir ini, dapat dilihat di media sosial terutamanya mengenai rungutan orang ramai dengan kesesakan lalu lintas khususnya di ibu kota. Hal ini sekaligus turut membuatkan segelintir pengguna memilih untuk menggunakan perkhidmatan awam.

Pertambahan kenderaan dalam negara jelas menjadi bukti menerusi laporan tahun 2021 di mana sebanyak 33.3 juta kenderaan berjaya didaftarkan di seluruh negara berjaya dicatatkan. Hal ini sekaligus buat pertama kalinya jumlah kenderaan dalam negara mengatasi jumlah manusia di Malaysia iaitu sebanyak 32.7 juta setakat tahun ini.

Jumlah Kenderaan Dalam Negara Dilaporkan Mengatasi Populasi Manusia Di Malaysia 2

Menurut laporan tinjauan Dr Kulanthayan K.C. Mani Pakar Keselamatan Jalan Raya Universiti Putra Malaysia, pihak mereka melihat situasi ini sebagai sesuatu yang tidak sihat di mana jumlah kenderaan dilihat mendadak sejak pada tahun 2019.

Berdasarkan peratusan, 47.3% daripadanya adalah kenderaan jenis kereta diikuti dengan 46.6% motorsikal manakala selebihnya adalah kenderaan jenis barangan dan pengangkutan.

Daripada angka kenderaan berdaftar tersebut, 47.3% adalah kereta, 46.6% motorsikal, 4.7% pula kenderaan barangan dan selebihnya melibatkan kenderaan pengangkutan.

Sebelum ini terdapat pihak yang mencadangkan agar caj kesesakan dikenakan di Kuala Lumpur buat kenderaan yang memasuki pada waktu tertentu.

Caj Kesesakan Mungkin Dikenakan Pada Kenderaan Masuk KL Apabila MRT3 Siap Sepenuhnya

Sangkal Malaysia Negara Kelas Ketiga, Wanita Amerika Ini Kagum Dengan Kemewahan Pavilion KL


Jumlah Kenderaan Dalam Negara Dilaporkan Mengatasi Populasi Manusia Di Malaysia 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list