Artikel Terkini

Kerajaan lindungi IKS meskipun kebimbangan Covid-19 kembali menular

Kerajaan lindungi IKS meskipun kebimbangan Covid-19 kembali menular
Kerajaan lindungi IKS meskipun kebimbangan Covid-19 kembali menular 1

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan akan terus melindungi industri kecil dan sederhana (IKS) di sebalik kebimbangan penularan semula Covid-19 khususnya melibatkan China ketika ini.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, sebagai negara dagangan, Malaysia sangat bergantung terhadap situasi yang berlaku di China, sungguh pun pembukaan semula ekonomi republik itu memberi manfaat ekonomi baik kepada negara.

“Malaysia adalah sebuah negara dagangan. Sudah tentu apa yang berlaku dalam dunia akan memberi kesan kepada kita. China adalah negara ekonomi kedua terbesar dunia. Jadi, kena perhatikan dengan dekat bagaimana perkembangan keadaan Covid-19 di sana.

“Kalau dilihat perkembangan dua tahun lalu, banyak perkara yang berlaku di China ada kesan yang besar kepada dunia, tidak terkecuali Malaysia.

“Harga barang tertentu naik mendadak kerana aktiviti pengilang adalah dari China,” katanya selepas menghadiri Majlis Kenduri Rakyat dan Program Kembali ke Sekolah Parlimen Pandan hari ini.

Menurut Rafizi, kerajaan sentiasa memantau secara dekat situasi di China dan beberapa negara rakan dagangan Malaysia.

Katanya, langkah itu bertujuan memastikan tindakan segera dapat diambil jika negara berkenaan berdepan masalah tertentu.

Beliau berkata, berdasarkan pengalaman dua tahun lalu juga banyak perkara yang ditambah baik untuk kelangsungan syarikat Malaysia.

“Keadaan di China setakat ini terkawal. Apa pun, kita memantau dengan dekat untuk kita perkuatkan lagi sebarang tindakan untuk kurangkan kesan,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata, tindakan kerajaan dalam tempoh terdekat ini sememangnya terarah kepada usaha membantu IKS untuk pulih daripada cabaran pandemik, sementara rakyat pula akan terus dibantu susulan kenaikan kos sara hidup.

“Setakat ini, pendekatan kerajaan adalah melindungi dan membantu IKS sebanyak yang mungkin. Contohnya tarif elektrik, IKS dikecualikan sepenuhnya.

“Begitu juga tarif gas. Minggu lepas diumumkan ada sedikit penurunan, bergantung kepada penggunaannya oleh IKS,” tambahnya. – MalaysiaGazette

 

Kerajaan lindungi IKS meskipun kebimbangan Covid-19 kembali menular 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list