Artikel Terkini

Kereta potong barisan, RFID kurang efisien ‘saratkan’ kesesakan Plaza Tol Gombak

Kereta potong barisan, RFID kurang efisien ‘saratkan’ kesesakan Plaza Tol Gombak
Kereta potong barisan, RFID kurang efisien 'saratkan' kesesakan Plaza Tol Gombak 1

KUALA LUMPUR – Menjelang perayaan Tahun Baharu Cina, Plaza Tol Gombak mengalami kesesakan hampir lima kilometer susulan pertambahan kenderaan warga kota yang ingin pulang ke kampung halaman.

Kepadatan aliran trafik tersebut menjadi kebiasaan buat mereka yang ingin menuju ke Pantai Timur terutama pada musim perayaan, namun kesesakan itu juga berpunca daripada sikap segelintir pemandu yang tidak bertanggungjawab.

Tinjauan MalaysiaGazette mendapati, banyak kenderaan yang ‘mengambil peluang’ untuk memenuhi ruang kosong apabila ada kereta yang mengamalkan jarak yang selamat, hanya untuk ‘menjimatkan’ masa beberapa saat.

Malah, segelintir daripada mereka juga membelok ke ruang kosong itu tanpa memberikan signal sehingga mengganggu perjalanan lalu lintas dan mengurangkan kelancaran trafik.

Masalah Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di plaza tol itu juga menjadi salah satu penyumbang kesesakan bertambah ‘parah’ apabila terdapat beberapa kereta yang perlu mengundur dari lorong berkenaan kerana sistem gagal mengesan tag RFID di kenderaan tersebut.

Namun tidak dinafikan, sikap pengguna jalan raya juga menyumbang kepada kesesakan apabila berhenti di tepi laluan tol dipercayai untuk menambah nilai baki Touch ‘n Go eWallet sebelum melalui lorong RFID.

Pemerhatian MalaysiaGazette setakat jam 10.30 pagi hari ini mendapati terdapat pertambahan kenderaan seawal jam 8 pagi sehingga menyebabkan aliran trafik bertambak padat.

Keadaan hujan renyai di sini juga berkemungkinan menyebabkan pergerakan lebih perlahan, hampir 40 minit untuk sampai ke Plaza Tol Gombak.

Bagaimanapun, keadaan trafik di plaza tol tersebut menuju ke ibu kota masih lancar.

Sebelum ini, Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menerusi kenyataan di Facebook menasihatkan pengguna supaya memastikan baki kad Touch ‘n Go dan e-Wallet RFID mencukupi sebelum memulakan perjalanan selain mematuhi peraturan jalan raya ditetapkan agar selamat sampai ke destinasi. – MalaysiaGazette

Kereta potong barisan, RFID kurang efisien 'saratkan' kesesakan Plaza Tol Gombak 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list