Artikel Terkini

Lubnan Di Ambang Muflis, Penduduk Tempatan Terpaksa Melombong Bitcoin Untuk Beli Barang Runcit

Lubnan Di Ambang Muflis, Penduduk Tempatan Terpaksa Melombong Bitcoin Untuk Beli Barang Runcit
Lubnan Di Ambang Muflis, Penduduk Tempatan Terpaksa Melombong Bitcoin Untuk Beli Barang Runcit 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Pada hari ini, nilai Bitcoin berjaya melepasi RM100,000 selepas sekian lama berada di bawah paras nilai tersebut. Peningkatan nilai ini membuatkan para pemiliknya boleh menarik nafas lega kerana kritptowang yang dimiliki bakal memberi pulangan yang lumayan.

Artikel Berkaitan:

Sementara di Lubnan pula, rakyatnya kini terpaksa menggunakan melombong kriptowang Bitcoin dan Tether untuk memberi barangan runcit. Hal ini kerana nilai wang negara di tersebut mengalami penyusutan yang tinggi yang mana $1 (~RM4.75) bersamaan dengan 75 sen sahaja.

Lubnan Di Ambang Muflis, Penduduk Tempatan Terpaksa Melombong Bitcoin Untuk Beli Barang Runcit 2
Sumber Gambar: Thomson Reuters Foundation News

Ini membuatkan penduduk tempatan perlu mengambil inisiatif berbeza tanpa perlu bergantung sistem kewangan negara Lubnan yang dikira sudah semakin nazak pada ketika ini. Jadi, sebahagian individu telah melakukan aktiviti melombong kriptowang dengan menjana 0.02 BTC bersamaan RM2,019.39 sebulan.

Lubnan Di Ambang Muflis, Penduduk Tempatan Terpaksa Melombong Bitcoin Untuk Beli Barang Runcit 3

Malah, ada individu yang berkerja sebagai freelance mengambil upah dalam bentuk Bitcoin kerana dilihat jauh lebih berbaloi berbanding dengan nilai  matawang negaranya. Dengan kadar inflasi yang tinggi, pertukaran wang di negara tersebut dilihat terlalu rendah sehingga menyukarkan kehidupan rakyatnya.

Sebahagian pemilik kedai makan juga sudah menerima kriptowang sebagai pembayaran. Mereka turut mengesahkan lebih 30% transaksi di dalam seharian kini menerusi platform kriptowang. Setakat ini, ramai individu mulai beralih ke arah kriptowang dan menjana pendapatan menerusi aktiviti melombong Bitcoin dan Tether.


Lubnan Di Ambang Muflis, Penduduk Tempatan Terpaksa Melombong Bitcoin Untuk Beli Barang Runcit 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list