Artikel Terkini

Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat

Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat
Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 1

Bunga kertas adalah antara tanaman berbunga yang paling mudah dipelihara. Namun bagi peminat bunga kertas, saat pokok menghasilkan bunga yang padat, padu, lebat dan merimbuan adalah yang paling menyeronokkan. Ada tu, bunga lebih banyak dari daun. Pokok bunga kertas sesuai di tanam terus di atas tanah atau di dalam pasu. Tapi, ramai yang merungut bunga kertas berpasu yang ditanam kedekut berbunga. Betul ke?

Betul lah tu. Ia disebabkan oleh pelbagai faktor antaranya adalah baja yang tidak mencukupi. Tapi ada pula yang kata baja dah cukup, dah ikut jadual betul tapi tetap tak berbunga. Itu berakna, teknik pembajaanya pula lah yang tak tepat.

Pakar bunga kertas, En. Mahadir Hj Han berkongsi teknik betul pembajaan bunga kertas yang ditanam dalam pasu

Baca juga: Bunga Kertas Lebat Dengan 1 Senduk Bahan Dapur Ini

Cara Saya lakukan Pembajaan bunga kertas berpasu

  1. Basahkan keseluruhan Tanah.. Bagi melimpah Dan lebih bagus Kita dapat lihat air keluar dari lubang pasu.
  2. Biarkan 30 minit (Time ni Kita tengok ada air bertakung atau tidak.) Kalau ada ni benda yang tidak bagus.. (Gunakan kaedah yg Saya share sebelum ni. ‘2 perkara yg berbeza’.
  3. Selepas 30 minit, gemburkan tanah keseluruhan. Bermula dari tepi pasu sampai pangkal pokok. Mesti Ada yang Tanya..akar terputus Tak ada masalah ke..

Ini yg Saya lakukan.
*. Putuskan akar halus kerana Kita dapat had kan Pertumbuhan akar yang terlalu banyak. Gunakan gunting untuk tujuan gembur kerana ia lebih tajam.
* Penerimaan baja untuk akar lebih berkesan.
*. Kebiasaan pokok yang ditanam dalam pasu, perkembangan akar lebih cepat.

4. Tabukan baja.. (siram sekali lagi bagi tujuan basahkan baja yang baru Kita letak. JANGAN BANYAK AIR.
5. Hari berikutnya, siram jika perlu atau siram jika lihat permukaan tanah Kering ATAU siram setiap Hari tetapi basahkan sedikit sahaja bahagian atas.
HASIL BERJAYA SEKIRANYA KITA DAPATI POKOK NPK SEDIKIT LAYU..

P/S:  jangan ada rumput dalam pasu Bunga Kertas..Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 2 Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 4 Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 6 Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 8 Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 10

Macam Ni Baja Pokok Bunga Kertas Berpasu Kalau Nak Bunga Lebat 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list