Artikel Terkini

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati
Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 10

PELANTIKAN Dr. Zaliha Mustafa sebagai Menteri Kesihatan sebaik Kerajaan Perpaduan dibentuk pada penghujung tahun lalu telah melakar sejarah baharu sebagai wanita pertama yang menerajui Kementerian Kesihatan (KKM).

Pelantikan Ahli Parlimen Sekijang itu merupakan satu penghormatan dan kepercayaan kepada kaum wanita memandangkan sepanjang 67 tahun kementerian berkenaan diwujudkan, ia hanya dipimpin menteri lelaki.

Ironinya, Dr. Zaliha bukanlah asing dalam pentadiran kerajaan memandangkan beliau sebelum ini pernah memegang jawatan sebagai Setiausaha Politik kepada Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dalam Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

Malah, pengalaman beliau sebagai pegawai perubatan juga memberi kelebihan dalam menyusun atur dan merancang strategi untuk merealisasikan misi dan visi Kementerian Kesihatan.

Untuk rekod, sebelum mema­suki bidang politik, beliau memulakan kerjaya dalam bidang perubatan di Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru sebagai doktor siswazah pada 1989.

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 11
DR. ZALIHA (tengah) diberikan penerangan ketika melawat ruang pameran pada Majlis Perasmian Healthcare Facility Management Conference and Exhibition 2023 di Putrajaya pada Ogos lalu.

Dr. Zaliha kemudian menjadi doktor perubatan di Hospital Pekan pada 1990 dan Hospital Tai­ping pada 1991 sebelum menyertai sektor swasta sebagai doktor di Poliklinik Penawar pada 1993.

Justeru, sebaik melangkahkan kaki ke kementerian berkenaan pada Disember tahun lalu, beliau tidak menunggu lama untuk me­rangka inisiatif dan pendekatan progresif bagi meningkatkan sektor penjagaan dan perkhidmatan kesihatan di Malaysia.

Antara yang ditekankan pada awal kepimpinan beliau termasuklah agenda Kertas Putih Kesihatan iaitu dokumen pelan reformasi kesihatan negara yang menggariskan cabaran utama dihadapi oleh sistem kesihatan.

Menerusi Kertas Putih Kesihatan, ia turut mengemukakan cadangan-cadangan penyelesaian bagi memastikan sistem kesihatan yang lebih berkualiti, mampan dan berdaya tahan, malah ia dibangunkan dengan mengambil kira input pelbagai pemegang taruh terma­suk rakyat bagi memastikan ianya bersifat holistik dan inklusif.

Bagaimanapun, sebagai seorang menteri dan ahli politik, Dr. Zaliha tidak lari daripada menerima kritikan pihak luar.

Namun, beliau kekal tenang berdepan kritikan, sehingga­kan pendekatan berhemah dan profesional yang Dr. Zaliha tampilkan menerima respon positif daripada pemegang-pemegang taruh termasuk oleh Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM).

“Beliau mengambil pendekatan keibu-ibuan dan beliau sa­ngat tenang. Saya sendiri kagum bagaimana beliau begitu tenang menghadapi kritikan. KKM bukan kementerian senang lebih-lebih lagi ramai ahli profesional tidak segan menyuarakan kritikan.

“Sebelum ini pun, Menteri Kesihatan jika hendak melaksanakan polisi, membatalkan polisi atau menyatakan sesuatu, akan ada kritikan-kritikan.

“Justeru, saya kagum dengan sifatnya yang penyabar dan tenang menghadapi kritikan. Saya melihat kritikan melalui pemegang taruh perubatan kesihatan secara terus dan keras, tapi beliau kekal tenang,” kata Presiden IMAM, Dr. Muhammad Yusri Musa.

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 12
PRESIDEN IMAM, DR. MUHAMMAD YUSRI

Berhubung Skim Perubatan Madani yang diperkenalkan kerajaan, Dr. Muhammad Yusri turut memuji pelaksanaannya yang telah memberi manfaat kepada golongan B40.

“Kita sedia maklum kesesakan di fasiliti kerajaan, jadi rangkaian klinik swasta yang terlibat dalam skim ini memberi situasi ‘menang-menang’ kepada KKM untuk mengurangkan kesesakan, manakala pengamal perubatan swasta pula menjalankan perkhidmatan kepada pesakit.

“Bagi pesakit, mereka mempunyai pilihan akses yang banyak sama ada pergi ke fasiliti kesihatan KKM atau ke klinik swasta tanpa beratur panjang serta percuma melalui Skim Perubatan Madani,” katanya.

Dr. Muhammad Yusri turut menyentuh usaha-usaha lain yang dilaksanakan Dr. Zaliha termasuk menaik taraf fasiliti KKM memandangkan kemudahan itu sudah wujud sekian lama serta perlu dinaik taraf dengan teknologi terkini.

“Kita akui fasiliti ini perlu dinaik taraf dari semasa ke semasa, tapi keutamaan ia di mana? Sebab kita mempunyai hospital besar dan kecil selain klinik kesihatan termasuk di luar bandar yang mungkin daif.

“Dr. Zaliha sangat fokus, malah beliau meluangkan masa melihat sendiri ke lapangan bagi melakukan penilaian. Kita tahu dana terhad, jadi ia harus dimanfaatkan mengikut keutamaan. Berhubung isu-isu berkaitan perjawatan petugas kesihatan, beliau berpendapat ia akan mengambil masa, namun secara berkala terdapat iklan permohonan untuk pelantikan pegawai.

“Dr. Zaliha mengambil inisiatif tepat mengenai kerangka utama yang perlu diberi tumpuan. Beliau sangat terbuka dalam mengadakan sesi pertemuan pelbagai pihak sektor kesihatan di kementerian serta kementerian lain.

“Ini termasuk pertemuan bersama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) perubatan, hospital swasta, malah IMAM sendiri pernah bertemu beliau,” katanya.

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 13
PRESIDEN MNU, NOR HAYATI

Sikap terbuka Dr. Zaliha itu turut diakui oleh Presiden Kesatuan Jururawat Malaya (MNU), Nor Hayati Abd. Rashid apabila pelbagai siri pertemuan dan perbincangan dilaksanakan sejak beliau menerajui KKM.

“Beliau sendiri bertemu pelbagai pihak, malah pertemuan turut diadakan bersama persatuan berkaitan. Bukan itu sahaja, Dr. Zaliha juga bersedia mengadakan pertemuan-pertemuan dengan barisan kepim­pinan KKM hinggalah pekerja.

“Sebab itu kita tidak ba­nyak membawakan isu-isu terus kepada pihak media kerana KKM sendiri mempunyai saluran penyelesaian untuk berbincang.

See also  Penang South Island tak hapus sektor perikanan selatan P. Pinang

“Kalau tidak berjaya diatasi sepenuhnya pun, ia tetap diatasi. Dr. Zaliha seorang yang terbuka dan sedia mendengar perkara-perkara yang disampaikan daripada pelbagai lapisan,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Perubatan, Dr. Nur Islam Naziri berkata, beliau menyambut baik usaha KKM berhubung pemberian vaksin Pneumococcal secara percuma memandangkan jangkitan tersebut sering berlaku melibatkan kanak-kanak.

“Langkah ini dapat membantu perlindungan kesihatan kepada anak-anak dan ia memang baik kerana dahulu kita tidak ada vaksin ini. Sekarang ia sudah ada dengan peruntukan kerajaan.

“Penyakit ini sering dilaporkan, bahkan boleh menyebabkan komplikasi teruk kepada anak-anak. Jadi pemberian vaksin ini dapat melindungi mereka serta golongan berisiko,” katanya.

Beliau yang berkhidmat di Klinik Kesihatan Pelabuhan Klang turut memuji Skim Perubatan Madani kerana bukan sahaja dapat membantu golongan B40 dan mereka yang tidak berkemampuan, malah mengurangkan ke­sesakan di fasiliti KKM.

Dalam pada itu, Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM), Datuk Dr. Kuljit Singh berkata, agenda pendigitalan penjagaan kesihatan negara secara keseluruhan menjelang 2030 yang dibawa oleh Dr. Zaliha mampu merealisasikan usaha kerajaan dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat.

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 14
PRESIDEN APHM, DR. KULJIT

Katanya, ini termasuklah menerusi kerjasama dan komunikasi dalam sistem penjagaan kesihatan melibatkan hospital awam dan swasta.

“Pesakit yang mendapatkan penjagaan kesihatan swasta kini boleh mendapatkan akses lebih baik dan kemasukan awal dapat dilaksanakan dengan katil tersedia.

“Ia dapat mengurangkan tekanan dihadapi pihak hospital swasta akibat kesesakan yang berterusan yang berlaku,” katanya.

Dr. Kuljit berkata, pihaknya juga menyambut baik Kerjasama Awam-Swasta (PPP) yang diper­kenal Dr. Zaliha selaras dengan Kertas Putih Kesihatan dan prinsip ekonomi Madani.

Katanya, APHM turut menyambut baik pengecualian jururawat asing dari­pada mendapatkan asas pra-kelayakan pekerja yang diputuskan KKM baru-baru ini.

Sementara itu, kepimpinan Dr. Zaliha dalam menerajui kepimpinannya turut mendapat sokongan penuh oleh Majlis Gabungan Presiden dan Setiausaha Agung Kesatuan Sekerja Kementerian Kesihatan (Mapsu) terhadap hala tuju KKM.

Presiden Mapsu, Ajulahin Japin berkata, Dr. Zaliha menekankan konsultansi dan sesi libat urus berterusan dengan warga KKM khususnya kumpulan pelaksana.

“Isu-isu kebajikan sentiasa diberi keutamaan pihak kementerian selain bersedia mendengar sembarangan cadangan daripada pihak kesatuan untuk menghasilkan ­usaha sama selaras dengan aplikasi rakyat.

“Hubungan harmonis di antara majikan dan pekerja amat penting untuk membuahkan satu sistem penyampaian yang efisien dan berkualiti,” katanya.

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 15
PRESIDEN MAPSU, AJULAHIN JAPIN

Bukan itu sahaja, beliau berkata, pihak kesatuan mengalu-alukan kesediaan pihak KKM untuk turun padang bersama pihak pekerja di peringkat bawahan.

Ujarnya, Mapsu mewakili hampir 80,000 warga KKM meliputi 22 kesatuan sekerja di bawah kementerian itu menyambut baik komitmen menteri dan barisan pengurusan KKM dalam memberikan perhatian kepada semua skim-skim perkhidmatan di bawah kementerian itu.

Bagi Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA), Dr. Muralitharan Paramasua pula, saranan Dr. Zaliha agar pihaknya terus mempertingkatkan pemantauan dan perguatkuasaan undang-undang berkaitan peralatan perubatan sentiasa dipegang dalam memastikan sistem kesihatan kita sentiasa selamat.

Malah katanya, pihak MDA juga sentiasa fokus untuk memastikan peralatan kesihatan yang ada di negara ini melalui proses pendaftaran yang profesional.

“MDA akan memainkan pe­ranan untuk pastikan apa saja yang berkaitan perkhidmatan kesihatan itu adalah selamat, berkualiti dan ada ketepatan.

“Jika dahulu tempoh bagi pro­ses pendaftaran ini antara 30 hingga 90 hari mengikut kelas. Bagi kelas A mengambil masa 30 hari, manakala kelas B, C dan D antara 60 hingga 90 hari,” katanya.

Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 16
KETUA EKSEKUTIF MDA, DR. MURALITHARAN

Jelasnya lagi, MDA juga sentiasa menyokong usaha kerajaan memastikan Kertas Putih Kesihatan yang diperjuangkan Dr. Zaliha dapat direalisasikan dalam usaha mereformasi sistem kesihatan.

Secara keseluruhannya, pendekatan yang diperkenalkan Dr. Zaliha dalam mereformasikan kesihatan negara termasuk menerusi Kertas Putih Kesihatan adalah selari dengan prinsip Ekonomi

Madani yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan penekanan utama adalah demi kesejahteraan rakyat.

Ia juga menjadi bukti kepada kewibawaan sebenar Dr. Zaliha sebagai pemimpin wanita pertama yang menerajui KKM dalam usaha mereali­sasikan matlamat kementerian dalam menyediakan kemudahan kesihatan yang saksama, mudah diperoleh dan berkualiti. -KOSMO! ONLINE


Pendekatan Dr. Zaliha dikagumi, reputasi KKM sentiasa dihormati 10
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Penang South Island tak hapus sektor perikanan selatan P. Pinang