Artikel Terkini

Perdana Menteri Sri Lanka letak jawatan

Perdana Menteri Sri Lanka letak jawatan
Perdana Menteri Sri Lanka letak jawatan 1

COLOMBO, 8 Syawal 1443H, Isnin – Selepas bantahan rakyat besar-besaran, Perdana Menteri Sri Lanka, Mahindra Rajapaksa akhirnya akur dan meletakkan jawatan.

Peletakan jawatan dibuat beberapa jam selepas puluhan rakyat dikejarkan ke hospital apabila penyokong Pro-Rajapaksa yang bersenjatakan kayu menyerang penunjuk perasaan.

Jurucakap Rajapaksa, Rohan Wewiwita berkata, Perdana Menteri yang berusia 76 tahun itu menghantar surat peletakan jawatan kepada Presiden Gotabaya Rajapaksa.

Peletakan jawatan dilihat membuka jalan bagi membentuk kerajaan perpaduan baharu.

“Saya meletakkan jawatan berkuat kuasa serta-merta supaya boleh melantik kerajaan pelbagai parti untuk membimbing negara keluar daripada krisis ekonomi semasa,” kata perdana menteri dalam surat tersebut.

Terdahulu, pertempuran terbesar sejak permulaan krisis meletus di Colombo apabila penyokong Rajapaksa mengamuk, memaksa polis melepaskan tembakan gas pemedih mata dan meriam air.

Beberapa hari lalu, kerajaan terpaksa mengisytiharkan darurat dan melaksanakan perintah berkurung serta-merta di Colombo, yang kemudian diperluaskan seluruh negara kepulauan Asia Selatan yang mempunyai 22 juta penduduk itu.

Sementara itu jurucakap Hospital Nasional Colombo memaklumkan sehingga kini lebih 70 orang cedera dan dikejarkan ke hospital. – Agensi

Pautan berkaitan;
https://ismaweb.net/2022/05/07/sri-lanka-darurat-lagi-kerana-krisis-ekonomi/

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Perdana Menteri Sri Lanka letak jawatan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list