Artikel Terkini

Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan

Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan
Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 1

Semalam, kecoh di media sosial apabila akhbar Utusan Malaysia melaporkan hanya 45 daripada 85 jemaah dari Perlis sahaja berjaya melepasi  diri ke tanah suci bagi mengerjakan ibadah haji kerana menghidapi penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi.

Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 2

Ekoran itu, ramai orang dilihat meluahkan ketidakpuasan dan mengkritik kenyataan tersebut kerana dikatakan tidak masuk akal.

Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 3Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 4Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 5Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 6

Prihatin dengan isu tersebut, seorang doktor yang dikenali sebagai Nimelesh memuat naik satu ciapan di laman Twitter miliknya dengan mengatakan syarat kelayakan bagi menunaikan ibadah haji pada tahun ini amatlah ketat.

Menerusi ciapan tersebut, Nimelesh turut menyertakan beberapa jenis penyakit seperti obesiti, penyakit kronik sistem pernafasan, darah tinggi tak terkawal (>160/100), kencing manis (HbA1C lebih daripada 8) dan masalah kegagalan jantung kelas 2.

Tambah Nimelesh, sebenarnya terdapat banyak lagi senarai-senarai penyakit yang dilarang dan dia mengingatkan kepada orang ramai agar sentiasa menjaga kesihatan diri.

Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 7

Pun begitu, Nimelesh memberitahu kepada penghidap pesakit kronik itu bahawa mereka masih boleh menunaikan ibadah haji itu, tetapi haruslah dalam keadaan terkawal.

“Dengan rawatan, senaman, penjagaan pemakanan, gaya hidup yang lebih sihat- bacaan parameter2 yang penting boleh dikawal.”tulisnya.

Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 8

Oleh itu, Nimelesh meminta kepada semua orang diluar sana supaya peka dengan penjagaan kesihatan diri mulai sekarang. Di samping itu, dia  menyifatkan pengenaan syarat oleh Lembaga Tabung Haji itu adalah jalan terbaik untuk masyarakat kekal sihat dan bebas dari sebarang penyakit kronik.


Pesakit kencing manis, darah tinggi tak dibenarkan tunai haji, Dr. Nimelesh titip pesanan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list