Artikel Terkini

PM berazam sebahagian dana ‘dipunggah’ dipulangkan kepada rakyat

PM berazam sebahagian dana ‘dipunggah’ dipulangkan kepada rakyat
PM berazam sebahagian dana 'dipunggah' dipulangkan kepada rakyat 1

PUTRAJAYA – Kerajaan Perpaduan berazam untuk mengembalikan dana negara yang ‘dipunggah’ oleh pemimpin terdahulu dipulangkan semula kepada rakyat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan pimpinannya akan bertegas untuk menamatkan amalan yang menggunakan kepimpinan politik dan kedudukan dalam kerajaan sebagai “kesempatan untuk memunggah kekayaan”.

“Saya nak nasihat bahawa kerajaan ini akan memastikan sekurang-kurangnya sebahagian daripada dana yang dipunggah itu dipulangkan segera kepada rakyat.

“Ia bukan jumlah yang kecil, jika ada kesan peribadi kepada saya, saya akan maafkan. Tapi kalau berterusan, tentulah saya akan ambil tindakan,” katanya dalam Perutusan Munajat Ambang Tahun Baharu 2023 di Masjid Putra di Putrajaya malam tadi.

Anwar turut menyebut pihak-pihak itu “pernah menjadi Menteri Kewangan” dan “bekas Perdana Menteri” yang didakwa berbuat demikian.

“Tetapi saya nak nasihat juga rakan-rakan saya yang lain, yang bercakap soal bersih dan hari-hari, saban hari menyerang beberapa tokoh dalam Kerajaan Perpaduan.

“Apatah lagi orang-orang yang pernah menjadi menteri kewangan, perdana menteri yang tatkala mereka berkuasa itu bukan dipungahnya ratusan juta ringgit, bilion ringgit dipunggah.

“Jadi saya nak nasihatkan bahawa kerajaan ini akan pastikan sekurang-kurangnya sebahagian daripada dana yang dipunggah itu dipulangkan semula kepada rakyat. Ini bukan kecil jumlahnya,” dakwa Anwar.   

Kenyataan itu, kata Anwar, adalah maklum balas terhadap serangan yang mengatakan seolah-olah Kerajaan Perpaduan turut terpallit sama dalam hal sedemikian.

“Saya nak sebut bahawa sikap kita jelas, negara ini negara hukum, badan penguatkuasaan diberi kuasa sepenuhnya untuk memantau,” katanya lagi. – MalaysiaGazette

PM berazam sebahagian dana 'dipunggah' dipulangkan kepada rakyat 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list