Artikel Terkini

Rasuah Di Malaysia Dikesan Sudah Wujud Tawaran Berupa Kriptowang

Rasuah Di Malaysia Dikesan Sudah Wujud Tawaran Berupa Kriptowang
Rasuah Di Malaysia Dikesan Sudah Wujud Tawaran Berupa Kriptowang 1

Follow Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini

Sekiranya dahulu rasuah hanya diberikan dalam bentuk wang atau pun barang berharga, kini sudah dikesan penawaran berupa kriptowang pula. Memang tidak dinafikan kriptowang sememangnya lebih selamat namun sering kali disalah gunakan untuk tujuan jenayah.

Artikel Berkaitan:

Terbaharu, Tan Sri Azam Baki selaku Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyatakan bahawa kini terdapat rasuah dibayar menggunakan kriptowang. Hal ini sekaligus menyukarkan pengesanan sesuatu transaksi dan penyelesaian kes menjadi semakin rumit.

Rasuah Di Malaysia Dikesan Sudah Wujud Tawaran Berupa Kriptowang 2
Sumber Gambar: mStar

Tambah beliau lagi, pihak SPRM dan Bank Negara sedang mencari cara dalam mengesan pembayaran rasuah menerusi dunia maya agar aktiviti pencegahan seiring dengan perubahan zaman dan teknologi.

Rasuah Di Malaysia Dikesan Sudah Wujud Tawaran Berupa Kriptowang 3

SPRM memainkan peranan besar dalam menguatkuasakan undang-undang serta memberi pendedahan kepada masyarakat demi menjadi badan pencegah rasuah yang disegani. Malah, beliau juga menegaskan perlu berfikiran seperti generasi mudah untuk memahami trend semasa bagi mencegah aktiviti rasuah alaf baharu.

Sementara itu, pekerja disarankan untuk mempertingkatkan ilmu pengetahuan berkaitan kriptowang supaya tidak ketinggalan dalam perkembangan teknologi, pembangunan  dan modus operandi penjenayah. Beliau juga menyatakan dalam tempoh lima tahun akan datang bakal wujudnya kes-kes rasuah yang lebih canggih dengan wujudnya teknologi baharu.


Rasuah Di Malaysia Dikesan Sudah Wujud Tawaran Berupa Kriptowang 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list