Infotainment

Shanghai Disneyland Tutup, Lebih 30,000 Pengunjung Terkandas Selepas Seorang Diuji Positif COVID-19

Shanghai Disneyland Tutup, Lebih 30,000 Pengunjung Terkandas Selepas Seorang Diuji Positif COVID-19
Shanghai Disneyland Tutup, Lebih 30,000 Pengunjung Terkandas Selepas Seorang Diuji Positif COVID-19 1


Langgan saluran Telegram kami untuk kemaskini berita baharu dan isu terkini.

VOCKET

Pihak berkuasa China akan menutup Shanghai Disneyland sekurang-sekurangnya sehingga hari ini selepas kes COVID-19 meletus di taman tema terbabit. Difahamkan bahawa 34,000 orang termasuk pengunjung dan juga pekerja di sana diwajibkan untuk menjalani ujian COVID-19 sebelum dibenarkan meninggalkan taman teman terbabit pada hari Ahad lalu.

Pengurus Shanghai Disneyland dan Disneytown dalam kenyataan pada jam 6 petang Ahad memaklumkan kepada umum bahawa kesemua kemudahan yang terdapat di taman tema akan digantung perkhidmatannya buat sementara waktu.

Kakitangan dan pelawat, yang kebanyakannya hadir ke sana bagi meraikan karnival Halloween telah menjalani ujian COVID-19 di pintu keluar taman tema. Mereka juga diwajibkan untuk menjalani ujian kedua 24 jam selepas ujian pertama, dan melakukan 12 hari pemantauan kendiri jika kedua-dua ujian negatif, menurut kenyataan dari Shanghai Disneyland.

South China Morning Post melaporkan, daripada jumlah pekerja dan pengunjung yang hadir. Terdapat 33,863 orang yang hadir di taman tema tersebut diuji negatif, menurut keputusan yang diterbitkan pada pukul 8 pagi oleh pejabat Shanghai untuk pencegahan dan kawalan wabak.

Pejabat itu mengeluarkan notis kecemasan bagi mereka yang melawat Disneyland pada hari Sabtu dan Ahad, ia juga meminta sesiapa yang hadir ke acara Halloween terbabit untuk membuat ujian COVID-19 di hospital berdekatan mereka.

Difahamkan bahawa permulaan kepada kejadian terbabit datang selepas Hangzhou melaporkan satu kes virus disahkan positif daripada salah seorang pengunjung yang hadir di taman tema terbabit pada hari Sabtu selepas tiba di Shanghai dari Shangrao, wilayah Jiangxi, dengan kereta api pada hari Jumaat.

Shanghai Disneyland dalam kenyataan mengumumkan bahawa taman tema akan ditutup pada hari Isnin dan Selasa dan bayaran balik akan dibuat untuk pengunjung yang sudah pun membeli tiket untuk dua hari tersebut. Setakat ini tiada apa-apa pengesahan daripada pihak Disneyland bilakah taman tema itu akan dibuka semula untuk para pengunjung.

Untuk rekod, Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan pada Isnin berkata 59 kes baharu tempatan dilaporkan di seluruh negara pada hari sebelumnya, dengan 20 jangkitan import. Terdapat 12 kes tanpa gejala, yang tidak termasuk dalam pengiraan rasmi.

15 juta orang dijangkiti di seluruh dunia, manakala 12 negara ini masih catat sifar kes COVID-19. Klik pautan di bawah untuk bacaan lanjut.

15 Juta Orang Dijangkiti Di Seluruh Dunia, Manakala 12 Negara Ini Masih Catat Sifar Kes COVID-19

Korea Utara ‘Seksa’ Pesakit COVID-19 Kelaparan Hingga Mati, Mayat Mereka Dibakar

Pasukan Penyiasat WHO Dakwa COVID-19 Bukan Berasal Dari Wuhan, Gagal Temukan Bukti Kukuh


Shanghai Disneyland Tutup, Lebih 30,000 Pengunjung Terkandas Selepas Seorang Diuji Positif COVID-19 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo