Infotainment

Shuib Dedahkan Pengurusan Lama Punca Tunggakan KWSP Staf Bubblebee

Shuib Dedahkan Pengurusan Lama Punca Tunggakan KWSP Staf Bubblebee
Shuib Dedahkan Pengurusan Lama Punca Tunggakan KWSP Staf Bubblebee 3

Shuib Sepahtu tampil mengaku bahawa Bubblebee gagal membayar caruman KWSP pekerja mereka seperti mana yang dinyatakan dalam satu surat layang kepada syarikat itu di media sosial.

‘Sampai Bila Tak Nak Bayar?’ – Individu Ini Dakwa Syarikat Bubble Bee Culas Bayar Caruman KWSP Pekerja

Shuib menerusi platform TikTok miliknya membuat satu rakaman ringkas menjelaskan keadaan.

Dalam penjelasannya, Shuib mahu netizen tahu bahawa KWSP pekerja adalah di bawah bidang kuasa bahagian kewangan syarikat dan dia tidak terlibat dalam bahagian tersebut.

Isu viral sampai ke pengetahuan Shuib

“Saya ada pencerahan tentang Bubblebee, di mana sekarang ini tengah viral dekat TikTok, Facebook dan Instagram, tajuk dia ‘Bubblebee lambat bayar gaji dan tak carum KWSP selama hampir setahun’,” kata Shuib.

“Saya mula daripada awal dulu, Alhamdullilah, kerana saya adalah founder, dan saya juga pemegang saham dalam syarikat bumiputra Bubblebee.”

‘Saya tak terlibat dalam jaga finance’

“Dari awal penubuhan Bubblebee saya adalah head of marketing [ketua pemasaran], saya yang buat maketing. Tetapi saya tidak dikhususkan di bahagian kewangan. Ada orang yang jaga bahagian kewangan. Untuk HR ada yang jaga HR. Untuk operasi pun ada yang jaga.”

@shuibsepahtu

Kemah keming Yogurt dierrrrr @BubbleBee #BubbleBeeKelate #BubbleBeeMalaysia #BubbleBee

♬ original sound – Shuib Sepahtu – Shuib Sepahtu

“Jadi, sepanjang perjalanan kita selama 3 tahun, Alhamdullilah, kita lalui saat genting, macam macam lah. Rezeki yang ada sekarang ini, kita ada kira kira 300 staf. Tetapi itulah dia adat dalam berniaga, ada turun dan ada naik.”

“Kita ada macam macam dugaan, dan salah satunya, inilah dugaannya.”

“Sampai pada tahun ketiga, apabila saya merasakan Bubblebee salah urus dari segi kewangan – Ya ! Alhamdulillah kita catat jualan yang sangat tinggi – Tetapi apabila berlaku salah urus, maka banyak perkara jadi kelam kabut. Itu yang berlaku.”

shuib

“Pada bulan 11 tahun 2022, saya dan seorang lagi rakan kongsi, kita mengambil alih hampir semua perkara daripada marketing sehinggalah ke finance.”

Berlaku mismanagement pengurusan lama

Shuib seterusnya menjelaskan cabaran bermula pada tahun 2023, kerana ianya bukan tahun yang baik untuk Bubblebee. Di mana menurutnya, mereka juga tidak terlepas daripada kesukaran yang dihadapi oleh industri FNB [makanan dan minuman].

Hasil jualan mereka merosot dan banyak liabiliti lain yang harus mereka bayar. Ianya membuatkan Bubblebee turut bergelut mencarum KWSP pekerja.

“Ya saya akui, Bubblebee ada sangkut [tunggakan] caruman KWSP, namun saya nak membuat pencerahan, bila surat layang itu dikeluarkan, seolah olah kami di Bubblebee memang langsung buat tak tahu tentang KWSP staf staf kami, [tuduhan] itu macam tak ok sangat la,” tegas pelawak itu lagi.

Bubblebee sedang berunding dengan KWSP

Shuib mengesahkan bahawa pihaknya sudah berhubung dengan KWSP sejak awal 2023 dan memaklumkan tentang situasi dihadapi syarikat itu.

“Kita ada tunggakan [KWSP] sebanyak ini dan kami tak boleh nak bayar sekaligus. Kami buat rundingan, untuk bayar secara ansurann. Itu adalah kewajiban kami sebagai syarikat. Memang kita wajib bayar. Itu hak pekerja.”

“Dan Alhamdulillah, banyak juga pembayaran yang telah kami lakukan. Cuma menunggu keputusan untuk berapa kali ansuran dan jumlah setiap ansuran yang kami boleh bayar,” tegas beliau lagi.

Bubblebee peduli soal kebajikan dan KWSP

Lantas Shuib menafikan sekeras kerasnya dakwaan daripada surat layang itu yang menggambarkan mereka langsung tak kisah tentang caruman KWSP pekerja mereka.

“Jadi, kalau tulisan yang sedang viral ini menampakkan seolah olah kita tak peduli langsung pada KWSP staf kami, itu adalah salah.”

“Kita berhubung dengan KWSP dan memahami keadaan kita. Kita perlukan rundingan, kita tak boleh nak bayar sekaligus, kita bayar sikit sikit. Kita tak mahu orang di luar sana beranggapan bahawa Bubblebee telah mengambil hak pekerja pekerja, tak mencarum KWSP langsung, tidak!”

See also  “Kak Kalau Rasa Taknak Bertudung Betul-Betul, Takyah Pakai” – Baju Ketat Ikut Bentuk Badan, Netizen Tegur Fiza Halim

kwsp 1

“Itu kewajiban Bubblebee dan saya sebagai pengasas dan pemegang saham dalam syarikat.”

“Tetapi satu benda yang saya boleh kongsi juga, sepanjang 3 tahun lebih Bubblebee beroperasi, kita melalui saat genting semasa PKP. Masa PKP kita tak pernah potong gaji pekerja. Dan saya nak maklumkan juga, sepanjang 3 tahun lebih, sampai ke saat ini, kita tak pernah tak bayar gaji pekerja.”

“Kalau sampai ada orang kata, ‘Oh, foundernya bermewah mewah’, takkan saya nak cakap berapa banyak duit saya sendiri yang saya keluarkan untuk Bubblebee.”

Potensi bubblebee dan pengurusan baharu

Akhir sekali beliau menganggap ianya satu dugaan di dalam perniagaan di mana dia dan pasukan pengurusan tertingginya harus menghadapinya.

“Sebab kami percaya bahawa Bubblebee boleh pergi sangat jauh dengan pengurusan yang betul. Dan sekarang kita di bawah pengurusan yang baharu.”

“3 tahun lebih kita di bawah pengurusan yang lama, di mana mereka telah salah urus, sekarang pasukan Bubblebee [yang baharu] kita mengorak langkah ke hadapan.”

“Kita nak keluar dengan rekaan baharu, dengan rupa dan keadaan baharu, dengan menu baharu. Kita nak Bubblebee pergi sampai ke luar negara ke peringkat antarabangsa. Itu motif kami.”

@bubblebeemy

Comment your favourite topping Frozen Yogurt Bubblebee 😊 #fyp #fypシ #fypシ゚viral #yogurt

♬ original sound – BubbleBee – BubbleBee

Akhir sekali Shuib meminta maaf secara terbuka kepada staf dan beka staf Bubblebee yang terkesan dengan kelemahan dan kekhilafan syarikat mereka dan bertekad akan menyelesaikan masalah yang ada secepat mungkin.

Shuib turut mengambil kesempatan untuk menyampaikan penghargaannya kepada staf Bubblebee yang terus setia bersama syarikat itu, ada yang bermula sejak awal penubuhan syarikat itu lagi.

“Terima kasih di atas tolak ansur dan kefahaman kamu ke atas Bubblebee, terima kasih banyak,” kata Shuib mengakhiri sesi beliau.

@shuibsepahtu

Salam Jumaat.Pencerahan tentang KWSP staff BUBBLEBEE 🙏 Terima kasih di atas support 💪 @BubbleBee #BubbleBeeMalaysia

♬ original sound – Shuib Sepahtu – Shuib Sepahtu

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);fbq(‘init’, ‘1041937705985880’);fbq(‘track’, ‘PageView’);

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);fbq(‘init’, ‘445370815656192’);fbq(‘track’, ‘PageView’);

Shuib Dedahkan Pengurusan Lama Punca Tunggakan KWSP Staf Bubblebee 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Bella Astillah Tawakal, Doa Rumah Tangga Dilindungi