Artikel Terkini

SOSMA tidak selaras dengan konsep masyarakat madani

SOSMA tidak selaras dengan konsep masyarakat madani
SOSMA tidak selaras dengan konsep masyarakat madani 1

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menghapuskan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) selaras dengan konsep Malaysia Madani yang diperkenalkan beliau.

Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang P. Ramasamy yang menyifatkan SOSMA sebagai undang-undang zalim dan keji berkata, ia bertentangan dengan Malaysia Madani.

“Perdana Menteri Anwar Ibrahim jelas menyatakan keperluan untuk membina masyarakat atas dasar masyarakat Madani.

“Pemikiran sebegini memerlukan kerjasama yang erat antara kerajaan dan masyarakat atas dasar nilai kerajaan yang baik, kelestarian, muhibah, prihatin dan nilai kemanusiaan.

“Namun, terjemahan konsep ini secara konkrit bermaksud menyingkirkan undang-undang yang zalim dan keji yang merugikan dalam memupuk kebaikan dan nilai manusia,” kata Ramasamy dalam media sosial.

Anwar melancarkan Malaysia Madani pada 19 Januari lalu dalam usaha membina martabat negara semula yang makmur dan dikenali pada masa depan.

Konsep itu dipimpin oleh Nabi Muhammad SAW dan didukung oleh warganya yang berbilang kaum dan agama masyarakat dalam mengacu pada dasar-dasar manfaat buat warganya yang disebut al-khayr.

Ramasamy menegaskan, SOSMA adalah ‘kejahatan’ yang sama seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan merupakan undang-undang terhadap kemanusiaan.

Katanya, di bawah SOSMA suspek boleh ditahan selama 28 hari dan kemudian disambung dengan Kanun Keseksaan.

“Anda tidak boleh bercakap tentang hak asasi manusia dan kesopanan manusia tetapi bergantung pada undang-undang yang kejam dan tidak adil terhadap kemanusiaan.

“Tiada pembelaan terhadap SOSMA kerana terdapat undang-undang yang mencukupi di negara ini untuk mencegah gangsterisme dan keganasan.

“Pasukan polis tidak boleh bergantung kepada undang-undang yang lapuk untuk memerangi jenayah. Ia hanya menunjukkan bahawa pasukan polis masih belum mencapai profesionalisme yang diperlukan,” kata Ramasamy.

Menurut beliau, pada ketika ini masih terdapat 30 individu  ditahan di bawah SOSMA.

Ramasamy antara yang lantang ketika 12 individu termasuk dua Ahli Dewan Undangan Negeri DAP ditahan di bawah SOSMA pada 2019.

Kesemua mereka ketika itu disyaki terlibat dengan kumpulan militan Harimau Pembebasan Tamil Ealam (LTTE).

Bagaimanapun Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Tommy Thomas menarik balik pertuduhan terhadap 12 tertuduh dan membebaskan mereka berkuat kuasa serta merta pada 21 Februari 2020.-MalaysiaGazette

SOSMA tidak selaras dengan konsep masyarakat madani 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list