Infotainment

[Tanya Netizen] Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Atau Bina Daripada Kayu Tempatan? Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Daripada Kayu Tempatan?

[Tanya Netizen] Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Atau Bina Daripada Kayu Tempatan? Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Daripada Kayu Tempatan?
[Tanya Netizen] Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Atau Bina Daripada Kayu Tempatan? Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Daripada Kayu Tempatan? 3

[Tanya Netizen] Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Atau Bina Daripada Kayu Tempatan? Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Daripada Kayu Tempatan?[Tanya Netizen] Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Atau Bina Daripada Kayu Tempatan? Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Daripada Kayu Tempatan?

“Balau, Merbau, Meranti, Ramin”

Kalau korang nak tahu ini lah antara jenis-jenis kayu yang ada dekat Malaysia ni! Selalu kita dengar pokok Chengal, Nyatoh dan pokok getah je kan? Sebenarnya, ada banyak lagi jenis-jenis kayu tempatan yang ada dekat Malaysia ni tau.

Bukan tu je, tanpa korang sedari, korang pun ada guna produk dari kayu tempatan dekat rumah.

Jadi untuk artikel kali ni, admin terjah netizen-netizen ni untuk ketahui produk apa yang mereka rasa sesuai untuk dihasilkan melalui kayu tempatan.

“Boleh buat rangka katil!”

Kayu TempatanKayu Tempatan

Saya rasa sesuai untuk dijadikan katil, sofa dan kabinet dapur! Sebab saya pun ada kabinet dapur yang diperbuat dari kayu tempatan jadi saya rasa kayu yang sama boleh di buat sofa dan rangka katil! – Bella,33

“Almari pakaian”

Kayu TempatanKayu Tempatan

“Selalu saya nampak orang buat perabot jadi kalau perabot mestilah sesuai untuk dijadikan almari pakaian juga kan? Mesti lagi utuh!” – Ikram, 31 tahun

“Mungkin ramai perasan, tapi bangunan seperti surau boleh dihasilkan daripada kayu tempatan”

Kayu TempatanKayu Tempatan

“Dari segi penggunaan kayu, apa yang orang tak perasan ialah kayu tempatan ni bukan sahaja boleh menghasilkan perabot dan sebagainya tetapi ia boleh dijadikan asas sesebuah bangunan. Antara bangunan yang didirikan daripada kayu tempatan ialah  Galeri Glulam di Johor Bahru, terdapat juga surau diperbuat daripada buluh dan juga jambatan dari kayu”- Amy,43 tahun

“Permainan traditional seperti congkak dan bingkai gambar”

Kayu TempatanKayu Tempatan

Yusuff,30 tahun pula berkata kayu tempatan ni sesuai untuk menghasilkan permainan traditional seperti congkak dan juga gasing kerana ia juga merupakan permainan traditional negara kita. Beliau juga mencadangkan agar bingkai gambar dihasilkan menggunakan kayu tempatan.

Ha, korang pula rasa macam mana? Admin yakin mesti ramai orang kita yang nak beli kalau mereka tahu yang semua barangan ni ada dijual dan menggunakan produk kayu tempatan betul tak?

Sebab tu lah MTIB melaksanakan Kempen Pemasaran dan Promosi Produk Perkayuan Malaysia di Pasaran Tempatan!

PHOTO 2023 11 10 17 55 10PHOTO 2023 11 10 17 55 10

Korang tau tak Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) mengambil inisiatif melaksanakan Kempen Pemasaran dan Promosi Produk Perkayuan Malaysia di Pasaran Tempatan.

Ia dilakukan sebagai salah satu usaha penting bagi membantu mencapai sasaran Dasar Agrikomoditi Negara (DAKN) dan Pelan Strategik Industri Perkayuan Negara (NTISP) yang telah mensasarkan peningkatan penggunaan dan permintaan kayu serta produk kayu dalam pasaran tempatan kepada RM20 bilion menjelang 2025!

Menurut Ketua Setiausaha Kementerian Perladangan dan Komoditi, Datuk Mad Zaidi, kempen ini dilaksanakan dengan objektif untuk meningkatkan kesedaran awam bagi menggunakan kayu dan produk kayu tempatan dalam kehidupan seharian.

Tambah beliau lagi, ramai yang mewarisi perabot atau rumah kayu tinggalan dari orang tua kita dahulu yang masih dalam keadaan elok sehingga kini, ia menunjukan bahawa produk perkayuan tempatan ibarat pepatah tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.

Apa objektif perlaksanaan kempen ini & sektor apa yang betul-betul menggunakan kayu tempatan?

Kayu TempatanKayu Tempatan

Selain daripada untuk mencapai sasaran nilai pasaran tempatan sebanyak RM20 bilion menjelang tahun 2025 selaras dengan saranan ‘Beli Barangan Malaysia’. Antara objektif lain pelaksanaan kempen ini adalah seperti berikut:

 • Meningkatkan kesedaran awam/ spesifiers mengenai penggunaan kayu dan produk kayu di pasaran tempatan;
 • Meningkatkan pencapaian dan pembangunan usahawan;
 • Memperkukuhkan pembangunan kapasiti dan perdagangan;
 • Menggalakkan pembangunan inovasi dan kreativiti;
 • Meningkatkan penggunaan kayu dan produk kayu tempatan;
 • Meningkatkan kesedaran mengenai Green, Legality & Sustainability dalam industri perkayuan
See also  [TERHAD] KFC Zinger Surf ‘N’ Turf Burger Baharu, Kombinasi PERFECT Wajib Cuba!

Bukan tu je, korang mesti tertanya-tanya sektor apa yang menggunakan kayu tempatan? Tersenarai dibawah ni merupakan pasaran domestik bagi industri kayu-kayan dalam sektor ekonomi:

 • Pembinaan: tiang, rasuk, kekuda bumbung, pintu, tingkap
 • Perabot: bilik tidur, ruang makan, meja dan kerusi, ruang tamu
 • Perumahan: struktur atau hiasan
 • Reka Bentuk Dalaman: partition, panel, binaan dalaman
 • Hiasan Luar: buaian, wakaf
 • Kerja-kerja Awam: jambatan, taman permainan, pondok
 • Bot: kapal layar, kapal, vesel
 • Ukiran: panel, skrin, perabot
 • Kraftangan: bakul, kotak kayu
 • Bahan Alternatif Baharu : biokomposit,batang kelapa sawit  (OPT), kenaf 
 • Hasil Hutan Bukan Kayu: buluh, rotan, gaharu

MTIB juga menganjurkan pameran Wood & Lifestyle Fair (WLF) untuk usahawan SME 5 November lalu!

mtib collage 1 scaledmtib collage 1 scaled

Penganjuran pertama WLF ialah pada tahun 2016 dan sehingga kini telah pun memasuki edisi yang ke-37.

Pelaksanaan WLF bagi tempoh 6 tahun bermula tahun 2016 sehingga yang terkini pada 2 hingga 5 November lalu di Johor Bahru, telah berjaya menjana jualan keseluruhan sehingga RM53 juta.

Wood & Lifestyle Fair (WLF) ini diwujudkan supaya ia menjadi satu platform perdagangan dimana usahawan terutama SME dapat mempromosi dan meningkatkan produk jualan di pasaran tempatan.

Di penghujung  acara Datuk Mad Zaidi berkata bahawa beliau berharap agar impak daripada kempen ini diharapkan dapat memberi suntikan kepada industri perkayuan negara untuk terus berkembang pesat di pasaran tempatan dan antarabangsa.

Membawa tema Kayu Malaysia: Kelestarian Teras Keunggulan, MTIB berharap kempen ini akan mendorong setiap lapisan masyarakat untuk menjadikan produk perkayuan Malaysia sebagai pilihan utama.

So guys, lepas ni kalau nak beli, pastikan produk kayu tempatan tau!

Logo MTIBLogo MTIB

 

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘144731276146410’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘1719337811688768’,
xfbml : true,
version : ‘v2.6’
});
};

(function(d, s, id){
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

[Tanya Netizen] Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Atau Bina Daripada Kayu Tempatan? Apa Yang Kita Boleh Hasilkan Daripada Kayu Tempatan? 3
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Tak Perlu “Fly” New Zealand Untuk Rasai Makanan Di Sana, Kini Semuanya Ada Di Malaysia!