Ubah Suai Dapur

πŸ”₯ 7 Rahsia Dapur Impian Gaya “Cottage” Yang Selesa & Mengundang 🏑

πŸ”₯ 7 Rahsia Dapur Impian Gaya “Cottage” Yang Selesa & Mengundang 🏑1. Bagaimana Pasangan Ini Mengubah Dapur Sempit Kepada Ruang Terbuka Yang Menakjubkan

John dan Holly Markham tidak begitu selesa dengan dapur sempit berukuran 200 kaki persegi mereka. Dinding yang memisahkan dapur dari ruang tamu dan kekurangan tingkap yang menghadap halaman belakang memberikan rasa terpencil.

Mencari idea untuk pelan lantai terbuka, penyimpanan yang lebih baik dan lebih banyak cahaya semula jadi, pasangan yang sudah mengosongkan sarang ini melihat foto inspirasi di Houzz. Mereka kemudian menggaji pereka Hannah Oravec untuk membantu merealisasikan visi mereka.

Oravec menolak dapur ke halaman belakang kira-kira 10 kaki, menambah 200 kaki persegi, dan menghapuskan sudut makan serta dinding yang memisahkan dapur dari ruang tamu untuk mewujudkan susun atur yang lapang dengan sebuah pulau. Deretan tingkap membawa masuk cahaya dan pemandangan, sementara kabinet kayu oak putih, jubin dinding gaya batu dan pendiangan gas menambah gaya dan keselesaan.

Maklumat Ringkas Dapur
Pemilik John dan Holly Markham
Lokasi Melrose, Massachusetts
Saiz 400 kaki persegi
Pereka Hannah Oravec dari Lawless Design
jakob owens DJV40FsmPSg unsplash scaled

jakob owens DJV40FsmPSg unsplash scaled

2. Gabungan Warna & Bahan Binaan Mencipta Suasana “Cottage” Yang Selesa

Dinding putih hangat dengan siling dan kemasan yang lebih cerah menyediakan latar belakang yang bersih untuk butiran hitam kusam dan kayu rustik di dapur yang dinaik taraf ini. “Kami melakukan warna putih yang lebih cerah di siling untuk memberikan dimensi,” kata Oravec.

Kabinet di sekeliling adalah gaya Shaker, kayu oak putih suku dalam kemasan semula jadi. Asas pulau pula berwarna putih. “Kami memilih kayu oak putih untuk membawa kehangatan tetapi tidak terlalu gelap atau berat,” kata Oravec. “Gabungan kabinet benar-benar menjadikan ruang ini berjaya. Jika semuanya putih, ia akan terlalu ringan. Jika kami melakukan semua kabinet atas kayu, ia akan terlalu berat.”

Pulau berukuran 86 x 55 inci ini mempunyai kemasan papan manik di hujungnya. “Ini adalah untuk menambah sedikit lagi pop ke pulau dan sedikit tekstur,” kata Oravec.


3. Pulau Dapur Putih Dengan Kemasan Kayu Oak: Nadi Ruang Dapur

Permukaan kuarza putih dengan urat halus yang ditemui di halaman batu tempatan mencipta jubin dinding di belakang dapur. Jubin dinding aksen gaya batu rustik yang mengapit dapur adalah jubin seramik dengan cetakan batu timbul. “Ia dibuat untuk kelihatan seperti batu padang,” kata Oravec. “Kami mendapati ia lebih mudah untuk kontraktor bekerja, berbanding dengan batu sebenar atau venir batu.”

Permukaan marmar yang dikisar dan ditutup menambah sentuhan anggun. “Pelanggan benar-benar mahukan sesuatu yang organik,” kata Oravec. “Pada asalnya kami mencari kuarza kerana masalah tumpahan, tetapi mereka jatuh cinta dengan marmar apabila kami pergi ke bilik pameran. Mereka sanggup melabur dalam permukaan ini. Ia lebih mahal, tetapi bagi mereka ia berbaloi.”

Ciri-Ciri Pulau Dapur
Saiz 86 x 55 inci
Warna Asas Putih
Kemasan Hujung Papan manik
Permukaan Marmar dikisar & ditutup
im3rd media FJZtZldA uE unsplash scaled

im3rd media FJZtZldA uE unsplash scaled

4. Penambahan “Fireplace” Gas: Sentuhan Eropah Yang Menghangatkan

Keluarga Markham memiliki syarikat yang mengedarkan pendiangan moden Eropah, dan mereka mahu memasukkan satu di dapur mereka yang telah diperbaharui. Mereka memilih pendiangan gas sisi tunggal nipis oleh pengeluar dari Belanda. “Ia adalah cara untuk berada di sekitar apa yang kami jual,” kata Holly. “Ia telah menjadi salah satu bahagian paling menyenangkan di dapur.”

Pendiangan gas ini bukan sahaja menambah kehangatan dari segi suhu, tetapi juga dari segi estetika dan suasana. Ia menjadi titik fokus yang menarik dan mengundang, sesuai dengan gaya “cottage” yang selesa. Sentuhan Eropah ini benar-benar menjadikan dapur terasa istimewa dan tersendiri.


5. Pemasangan Tingkap Besar Membawa Masuk Cahaya Semula Jadi & Pemandangan Luar

Lima tingkap baru jenis “double-hung” di atas sinki kini membanjiri dapur dengan cahaya semula jadi, membenarkan udara segar masuk dan menawarkan pemandangan halaman belakang yang lebih baik.

Bingkai tingkap mempunyai kemasan hitam kusam, dan sebahagian kayu walnut hitam dari tanah keluarga menambah detail yang hangat di antara setiap tingkap. “Tingkap dipasang rata pada permukaan kaunter supaya kelihatan kurang berselerak,” kata Holly. “Warna perang dari kayu walnut hitam memanaskannya, jadi ia tidak kelihatan terlalu kosong.”

Ciri-Ciri Tingkap
Jenis “Double-hung”
Bilangan 5 unit
Kemasan Bingkai Hitam kusam
Detail Tambahan Kayu walnut hitam antara tingkap
hans isaacson wDkYC1 4lwo unsplash

hans isaacson wDkYC1 4lwo unsplash

6. Rak Terbuka & Kabinet Kaca Pamer Barang Kegemaran Dengan Bergaya

Rak terbuka berhampiran bukaan antara dapur dan ruang tamu mempamerkan buku masakan kegemaran, foto keluarga, tumbuhan dan bakul. “Kami mempunyai rak buku yang hebat di dapur lama kami untuk buku masakan dan barang yang anda gunakan sepanjang masa dan tidak mahu melepaskannya,” kata Holly. “Ia adalah cara yang baik untuk memastikan kami mempunyai ruang yang ditentukan untuk buku.”

Di sebelah kanan peti sejuk, dinding kabinet membantu mengimbangi berat dinding dapur. Kabinet atas dengan pintu kaca jernih dan bingkai hitam kusam menyimpan pinggan mangkuk dan cawan harian serta merangkumi selak loyang. “Ia membantu memberikan rasa “cottage” itu,” kata Oravec.


7. Peti Sejuk “Panel” & Kabinet Dinding Seimbangkan Ruang Dengan Sempurna

Peti sejuk berpanel di sudut berdiri di sebelah kanan kawasan sinki. Kabinet pantri tinggi berada di sebelah kanan peti sejuk. “Ia jauh dari tingkap tetapi juga cukup dekat dengan pulau dan sinki dan tidak menghalang sebarang cahaya semula jadi ke dalam ruang,” kata Oravec.

Dinding kabinet yang serba boleh ini juga menyimpan alat makan tambahan, alas meja dan tisu, dan ia mempunyai laci yang dikhaskan untuk elektronik. “Rasanya ada laci dan tempat untuk segala-galanya,” kata Holly. “Apa yang saya perhatikan ialah suami dan saya berlengah di dapur sekarang. Kami duduk di sana dengan pendiangan dan menikmati pemandangan luar tingkap.”

francesca tosolini XyGvEj587Mc unsplash scaled

francesca tosolini XyGvEj587Mc unsplash scaled

8. Lantai Kayu Oak Putih Penyerlahkan Keanggunan Gaya “Cottage”

Lantai kayu oak putih diselaraskan dengan kabinet, menyerlahkan lagi tema “cottage” yang anggun dan selesa. Ia bukan sahaja cantik dari segi estetika, tetapi juga tahan lasak dan mudah diselenggara – ciri-ciri penting untuk ruang yang kerap digunakan seperti dapur.

Pemilihan lantai ini melengkapkan reka bentuk keseluruhan dengan sempurna, mengikat semua elemen bersama-sama untuk mencipta dapur impian bergaya “cottage” yang mengalu-alukan. Dari warna neutral yang menenangkan hinggalah butiran semula jadi yang mengundang, setiap aspek menyumbang kepada suasana yang hangat dan menyenangkan.

Rumusan Ciri-Ciri Utama Dapur
Gaya “Cottage” selesa & mengundang
Warna Utama Putih, hitam kusam, kayu oak putih
Susun Atur Pelan lantai terbuka dengan pulau
Ciri-Ciri Istimewa Pendiangan gas, tingkap besar, rak terbuka
Kemasan Kabinet & lantai kayu oak putih, jubin dinding gaya batu

Dengan gabungan bijak warna neutral, bahan semula jadi dan ciri-ciri istimewa, dapur ini berjaya mencapai gaya “cottage” yang selesa dan mengundang. Ia bukan sahaja berfungsi dengan baik untuk memasak dan menghiburkan, tetapi juga menjadi tempat di mana keluarga Markham boleh bersantai dan menikmati masa bersama. Benar-benar dapur impian yang menjadi nadi kediaman ini.