Artikel Terkini

Budak 11 Tahun Jadi Pelarian Perang Ukraine Dengan Mengembara 1000KM Seorang Diri

Budak 11 Tahun Jadi Pelarian Perang Ukraine Dengan Mengembara 1000KM Seorang Diri

Ketika ini, terdapat tiga hingga empat juta warga awam Ukraine meninggalkan negara itu susulan konflik Rusia-Ukraine. Kebanyakan mereka meninggalkan tanah air sehelai sepinggang. Bagi seorang kanak-kanak ini, dia terpaksa mengembara lebih 1,000 km untuk sampai ke sempadan Ukraine-Slovakia pada Mac lepas.

Beli buku terbaru kami, KISAH KLASIK TAMADUN MELAYU di Shopee kami. Pautan: http://bit.ly/KisahKlasikShopee

Kanak-kanak berusia 11 tahun ini berasal dari Zaporizhzhia – tapak loji nuklear yang ditawan tentera Rusia pada Mac lepas. Kanak-kanak yang bernama Hassan itu menyeberangi sempadan berbekalkan sebuah beg sekolah, beg plastik, pasport dan nombor telefon yang ditulis pada tangannya.

Apabila ditanya tentang perihal ibu bapa atau penjaganya, si kecil ini memberitahu dia dihantar ibunya menaiki keretapi agar sampai ke Slovakia. Ini bagi membolehkannya tinggal bersama saudara-mara sementara konflik Ukraine-Rusia masih lagi tercetus. Sementara ibunya, Yulia Volodymyrivna Pisecka memilih kekal di Zaporizhzhia bagi menjaga ibunya yang uzur.

Nombor telefon saudara-mara Hassan ditulis pada tangannya. Ini membantu pihak berkuasa Slovakia mengesan dan meletakkannya di bawah jagaan mereka. Sumber: Kementerian Dalam Negeri Slovakia.

Selepas mendapat tahu kisah kanak-kanak lelaki berkenaan, Hassan dijaga oleh sukarelawan dan diberi makan dan minum. Tindakan pantas kerajaan Slovakia mengesan nombor telefon dan maklumat pada pasport membolehkan si kecil ini disatukan dengan saudara-maranya di Bratislava.

Bagi mereka, kanak-kanak ini merupakan seorang wira kerana tetap berani dan tabah menempuh perjalanan jauh di sebalik ancaman keselamatan yang melanda Ukraine ketika ini.

Berdasarkan siasatan media, Hassan bukan sekali berpindah akibat situasi perang. Bertahun-tahun sebelumnya, Pisecka membawa Hassan yang masih bayi ketika itu meninggalkan Syria susulan perang saudara dan campur tangan Kremlin yang menyokong rejim Bashar al-Assad. Susulan itu, mereka memilih membina kehidupan baru di Ukraine. Bapanya yang berdarah Syria hilang semasa konflik negara itu tercetus.

Beberapa jam selepas si kecil ini tiba di Slovakia, ibunya menghantar satu mesej video yang dikongsikan oleh Facebook polis Slovakia. Dalam mesej video berkenaan, Pisecka mengucapkan terima kasih kepada pihak berkuasa Slovakia dan sukarelawan kerana membantu anak lelakinya yang tiba di situ dan menyatukannya dengan saudara-maranya.

Setiap pembelian buku The Patriots di bulan Ramadan akan didermakan kepada Persatuan Cinta Gaza. Beli di: http://bit.ly/TerhempasnyaShopee

Selain Slovakia, negara-negara Eropah Timur lain seperti Poland, Romania, Hungary dan Moldova turut menerima pelarian yang tiba dari Ukraine. Dengan konflik kini memasuki hari ke-50 dan tiada tanda ia akan berakhir, bilangan pelarian juga dijangka akan meningkat.

Tetapi si kecil ini tidak perlu risau tentang nasib ibu dan neneknya. Mengikut rekod pihak berkuasa Slovakia, Pisecka dan ibunya berjaya menyeberangi sempadan beberapa minggu selepas itu dan bersatu semula dengan Hassan di Bratislava.

RUJUKAN

Tanatarova, E. (2022, 7 Mac). Brave Ukrainian refugee aged 11 travels 600 miles on his own to Slovakia with just a telephone number written on his hand to reach safety. Daily Mail.

Zakir-Hussain, M. (2022, 7 Mac). Refugee boy, 11, travels 600 miles alone from Ukraine to Slovakia with phone number written on hand. The Independent.

Sumber gambar: Kementerian Dalam Negeri Slovakia.

 


kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo