Artikel Terkini

Burqa: Penyampai berita lelaki pakai pelitup muka hitam tanda protes

Burqa: Penyampai berita lelaki pakai pelitup muka hitam tanda protes
Burqa: Penyampai berita lelaki pakai pelitup muka hitam tanda protes 1

KABUL,25 Syawal 1443H, Khamis – Beberapa saat sebelum membacakan berita, penyampai televisyen lelaki Afghanistan, Nisar Nabil mengenakan penutup muka berwarna hitam sebagai simbol protes terhadap arahan Taliban.

Tindakan itu sebagai tanda sokongan rakan sekerja wanita yang diarahkan menutup seluruh bahagian muka dan kepala ketika bersiaran.

“Ketika siaran berita langsung atau program politik kami akan memakai pelitup muka sebagai protes,” katanya selepas menyampaikan buletin di studio saluran TOLOnews, di Kabul.

Sejak Taliban mengambil alih pentadbiran, pelbagai arahan dikeluarkan terutama golongan wanita dan kanak-kanak perlu mengikut landasan syariat Islam.

Terbaharu, pemimpin utama Taliban, Hibatullah Akhundzada mengeluarkan dekri dengan mengarahkan semua wanita menutup kepala dan bahagian muka sepanjang berada di kawasan awam.

Arahan sama turut dikuat kuasa kepada penyampai berita wanita sepanjang bertugas dan kebanyakan mereka membantah..

Kini semua penyampai berita lelaki turut memakai pelitup muka berwarna hitam ketika bergandingan dengan rakan setugas wanita.

“Taliban mahu memberi tekanan kepada media. Mereka mahu petugas media berfungsi mengikut rancangan mereka,” katanya.

Perkara sama juga berlaku kepada penyampai berita di saluran 1TV yang turut mengenakan pelitup muka berwarna hitam ketika bersiaran.

Justeru, Ketua Pengarang 1TV, Idrees Faroqi berharap pentadbiran Taliban menyemak semula dan menarik balik arahan yang dikeluarkan berikutan berdepan kesukaran sepanjang mengendalikan program secara langsung dalam tempoh masa yang panjang. – Agensi

Berita berkaitan;
https://ismaweb.net/2022/05/22/penyampai-tv-ingkar-arahan-taliban-tak-pakai-burqa/

Penafian: Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Burqa: Penyampai berita lelaki pakai pelitup muka hitam tanda protes 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list