Artikel Terkini

China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan

China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan
China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan 1

Meninggalkan komen di laman media sosial dan YouTube adalah perkara yang kami yakin ramai di antara pembaca lakukan setiap hari. Menjadi lumrah untuk memberikan pendapat 5 sen untuk setiap status yang dimuat naik oleh rakan di Facebook atau memberikan komen positif di Instagram. Tetapi jika anda tinggal di China, kebebasan meninggalkan komen mungkin akan ditarik dalam masa terdekat.

China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan
China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan 7

Dalam draf terkini garis panduan penggunaan Internet yang dikeluarkan di China, pengendali platform kelak perlu menyaring setiap komen yang ditinggalkan oleh pengguna sebelum ia boleh dipaparkan di laman. Kandungan yang “melanggar undang-undang dan mengandungi maklumat palsu” perlu dilaporkan kepada pihak berkuasa serta dihalang dipaparkan.

Garis panduan baharu ini diwujudkan bagi “menjaga keselamatan negara, keselamatan orang ramai, dan mempertahankan hak mutlak setiap rakyat China. Sejak memperkukuhkan kedudukan beliau sebagai Presiden China, Xi Jin Ping telah mula mengurangkan kebebasan bersuara di negara tersebut.

Internet
China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan 8

Di laman media sosial, frasa “Winnie The Pooh” diharamkan kerana ia adalah nama panggilan yang tidak disenangi Xi selepas diberikan kepada beliau oleh rakyat yang tidak berpuas hati. Halangan kepada pengguna dari mengkritik kerajaan juga dilihat sepanjang pandemik dengan tagar yang menentang polisi “Sifar Covid” China dibisukan.

China Ingin Semua Komen Disaring Terlebih Dahulu Sebelum Boleh Dipaparkan 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list