Artikel Terkini

Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023

Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023
Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023 1

Anda ingat lagi Fuchsia OS? Ia adalah sistem operasi baharu Google yang sedang dibangunkan dari asas termasuk dengan kernel tanpa bergantung kepada Linux seperti Android sekarang. Kami telah melaporkan pembangunan Fuchsia sejak dari tahun 2016 lagi. Antaramuka awal kemudian didedahkan pada tahun 2017, dan hari demi hari pembangunan sistem operasi ini semakin berkembang.

Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023
dahliaOS berasaskan Fuchsia

Ia pertama kali diuji pada Pixelbook generasi pertama. Antaramuka baharu kemudian diperkenalkan, kakitangan veteran Apple kemudian menyertai pasukan Fuchsia, Samsung juga turut serta dalam pembangunan ini dan mungkin akan menggantikan Android untuk peranti mereka, dan untuk memastikan pengguna Android kelak tidak rasa aneh – aplikasi Android turut akan disokong seperti biasa sepertimana Apple menyertakan sokongan aplikasi iOS pada macOS.

Sejak dua tahun lepas, laman pembangunan sistem operasi ini telah aktif dan ia mula digunakan pada Nest Hub 2018 dengan jangkaan ia akan terus menjadi sistem operasi kepada peranti berhubung Google termasuk Nest Mini dan lain-lain.

Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023 3
dahliaOS berasaskan Fuchsia

Kini, 9to5Google melaporkan yang tahun 2023 Google akan lebih memfokuskan kepada pembangunan Fuchsia OS. Google dikatakan sedang mendapatkan lebih ramai pembangun untuk menjayakan projek ini. Sumber turut menyatakan yang Fuchsia mungkin sedang bersiap sedia untuk diumumkan kepada umum secara rasmi.

Semasa acara Google I/O 2019, eksekutif Google Hiroshi Lockheimer menyatakan sistem operasi baharu ini adalah untuk eksperimen dan mencuba idea baharu. Sementara salah seorang pembangun Fuchsia menyatakan, Fuchsia bukan pengganti Android – sebaliknya kod-kod sumber yang membolehkan produk lain dibina seperti sistem operasi untuk telefon pintar atau untuk peranti berhubung.

Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023 4
Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023 8

Google Nest Hub 2018 yang saya gunakan sekarang sudah pun menjalankan Fuchsia OS. Ia tidak memberikan sebarang pengalaman penggunaan baharu, kerana ia hanyalah kod asas yang berjalan di latar untuk memastikan “sistem operasi” Nest Hub boleh berfungsi seperti biasa. Sama-sama kita nantikan perkembangan lanjut mengenai pembangunan Fuchsia OS ini.


Google Akan Terus Fokus Kepada Pembangunan Fuchsia OS Pada Tahun 2023 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list