Artikel Terkini

Harga minyak masak botol bulan Disember kekal

Harga minyak masak botol bulan Disember kekal
Harga minyak masak botol bulan Disember kekal 1

KUALA LUMPUR – Meskipun harga minyak sawit mentah meningkat pada November, harga siling minyak masak botol kekal untuk Disember.

Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Azman Mohd Yusof berkata, minyak masak botol bagi 1kg kekal pada harga RM6.90 dari 8 Dis hingga 7 Januari.

Manakala harga 2kg minyak botol dijual pada harga RM13.30, 13kg (RM19.60) dan 5kg (RM30.90).

Tegas beliau, mana-mana pihak yang menjual melebihi harga maksimum yang telah ditetapkan boleh diambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011dan boleh dikenakan penalti iaitu (a) boleh didenda oleh mahkamah sehingga RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya kepada individu dan didenda sehingga RM500,000 kepada syarikat.

”KPDNHEP menyeru seluruh masyarakat pengguna terus berhemah dalam pembelian, mengutamakan yang perlu dan merancang setiap pembelian.

Pada masa yang sama turut menggalakkan pengguna menjadi mata dan telinga kepada kerajaan untuk menyalurkan maklumat berkaitan ketidakpatuhan undang-undang membabitkan harga runcit maksimum minyak masak sawit tulen di pasaran melalui pelbagai saluran aduan rasmi. – MalaysiaGazette

Harga minyak masak botol bulan Disember kekal 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list