Artikel Terkini

Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang

Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang
Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang 1

Pemilihan jenis tingkap di rumah juga adalah suatu perkara yang penting kerana ia akan menentukan apa kegunaan tingkap tersebut bagi seberapa luas ruang dalam rumah tersebut. Di Malaysia sekarang ini, banyak jenis tingkap kita boleh perolehi. Maka dengan itu, harini saya akan menceritakan beberapa jeniss tingkap yang sesuai rumah anda.

Tingkap Jenis Casement

Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang 2

Kebiasaan orang di Malaysia ini, mereka gemar menggunakan tingkap jenis seperti ini, lagi-lagi rumah mereka adalah rumah moden. Ini kerana ia mempunyai engsel pada sisi bingkai tingkap yang boleh buka ke luar. Dengan itu, ia membolehkan rumah di Malaysia ini mendapat pengudaraan yang baik dan melindungi dari cuaca hari hujan. Tambahan lagi, ia sangat efektif untuk mengurangkan rasa panas atau haba di dalam rumah ketika cuaca panas.

Tingkap Jenis Awning/Top Hung

Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang 4

Selalunya tingkap sebegini biasa digunakan di bilik air atau tempat yang tinggi kerana ia senang untuk dibuka dan memberi pengudaraan yang bagus. Apa lagi yang membuatkan ia bagus adalah bentuknya. Bentuknya seperti atap yang membuatkan hujan dan debu susah untuk masuk dalam rumah.

Tingkap Glass Block

Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang 6

Tingkap jenis glass block ini, boleh dikatakan puratanya rendah kerana ia jarang dijumpai. Akan tetapi, glass block pernah kerap diterapkan dalam rumah di Malaysia suatu ketika dahulu. Tingkap ini berfungsi dengan pencahayaan semula jadi yang mampu menerangi ruangan dan pada yang sama, menjaga privasi rumah. Namun begitu, jika adanya frosted glass, semakin kurang penggunaan jenis tingkap glass block ini. Selain itu, tingkap jenis glass block ini juga sesuai dipasang berdekatan dengan pintu masuk dan bilik mandi kerana ia memberikan rasa seperti rumah yang mewah.

Konklusinya, banyak lagi jenis tingkap yang ada di Malaysia ini, yang anda boleh terapkan atau pasang di rumah anda. Cuma, ini adalah pilihan dan pendapat terbaik dari saya. Akhir kata, cari lah tingkap dengan kesesuaian diri masing-masing dan keselesaan anda. Ini kerana tingkap juga menilai bagaimana rumah anda.

Sumber: Giler Deco (https://gilerdeco.com/jenis-tingkap-rumah/)

Hati-Hati Kalau Pakai Tingkap Ini, Takut Nanti Ada Mata-Mata Memandang 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list