Artikel Terkini

Individu Melakukan Perbuatan ‘Skodeng’ Boleh Dijatuhkan Hukuman Denda Dan Dipenjara

Individu Melakukan Perbuatan ‘Skodeng’ Boleh Dijatuhkan Hukuman Denda Dan Dipenjara
Individu Melakukan Perbuatan 'Skodeng' Boleh Dijatuhkan Hukuman Denda Dan Dipenjara 1

Langgan saluran Telegram kami atau muat-turun aplikasi di App Store dan Google Play.

Semalam, Rang Undang-Undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2022 (Akta 574) yang dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat membolehkan individu yang didapati bersalah melakukan perbuatan menghendap dikenakan hukuman penjara 3 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin membentangkan RUU berkenaan yang bertujuan menjadikan menghendap sebagai satu kesalahan.

Individu Melakukan Perbuatan 'Skodeng' Boleh Dijatuhkan Hukuman Denda Dan Dipenjara 2

Berdasarkan naskah biru RUU tersebut, kesalahan menghendap merangkumi perbuatan mengekori, berkomunikasi atau cuba berkomunikasi dalam sebarang cara, berlegar-legar di kediaman atau tempat kerja seseorang dan memberi atau menghantar apa-apa sahaja kepada seseorang dalam sebarang cara.

“Sesiapa yang berulang kali dengan apa-apa tindakan gangguan, berniat untuk menyebabkan, mengetahui atau sepatutnya mengetahui perbuatan itu mungkin menyebabkan, merisaukan, menakutkan atau mencemaskan akan keselamatan orang itu, maka ia sudah melakukan kesalahan menghendap,” menurut naskah berkenaan.

Di bawah Seksyen 507A, berulang kali itu merujuk kepada sekurang-kurangnya dua kali perbuatan.

Memetik laporan Berita Harian, Datuk Mas Ermieyati menyifatkan pindaan RUU itu sebagai komitmen kerajaan menjadikan menghendap sebagai kesalahan jenayah yang membolehkan pelaku disiasat dan dikenakan hukuman di bawah Kanun Keseksaan.

Individu Melakukan Perbuatan 'Skodeng' Boleh Dijatuhkan Hukuman Denda Dan Dipenjara 3

Sumber Gambar: Facebook Mas Ermieyati Samsudin

“Pindaan kepada kedua-dua akta ini akan memberi keyakinan kepada masyarakat bahawa keselamatan diri mereka berkaitan perlakuan menghendap dilindungi dan terjamin.

“Ini selaras hasrat dan komitmen kerajaan untuk menambah baik dan memperkasakan undang-undang sedia ada serta meletakkan kedudukan Malaysia setara dengan negara lain yang sudah lama mewujudkan undang-undang berkaitan kesalahan menghendap,” katanya.

Kerajaan sebelum ini dilapor bercadang menjadikan perbuatan menghendap sebagai kesalahan jenayah dengan usaha itu dimulakan menerusi penubuhan Jawatankuasa Anti-Stalking sejak 2019.

Sementara itu majoriti ahli politik bersetuju dengan Rang Undang-Undang ‘Anti Lompat Parti’. Baca lebih lanjut melalui pautan di bawah.

RUU Anti Lompat Parti Lulus, Apa Yang Anda Perlu Tahu Sebagai Seorang Pengundi

Netizen Sokong Pelaksanaan GEG & RUU Kawalan Produk Tembakau Dan Merokok 2022


Individu Melakukan Perbuatan 'Skodeng' Boleh Dijatuhkan Hukuman Denda Dan Dipenjara 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list