Artikel Terkini

Kerap Kencing Tanda ‘Diabetes’? Ini 7 Petanda Lain Badan Dah ‘Banjir’ Gula

Kerap Kencing Tanda ‘Diabetes’? Ini 7 Petanda Lain Badan Dah ‘Banjir’ Gula
Kerap Kencing Tanda ‘Diabetes’? Ini 7 Petanda Lain Badan Dah ‘Banjir’ Gula 1

Menurut dapatan Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS), satu daripada lima individu dewasa atau kira-kira 3.9 juta orang berumur 18 tahun ke atas di Malaysia menghidap diabetes.

Peningkatan penyakit diabetes di Malaysia amat merisaukan kerana ramai rakyat yang tidak cakna dengan tanda-tanda penyakit ini.

Oleh itu, ini kami kongsikan 7 petanda awal badan kita sudah terlebih gula yang dikongsikan oleh seorang doktor dikenali sebagai Noordin Darus menerusi laman TikTok miliknya.

1. Kerap Kencing

Menerusi video tersebut, Dr. Noordin menjelaskan jika seseorang itu sudah mengambil kadar gula secara berlebihan, badannya akan kerap membuang air kecil lebih daripada 1 kali terutamanya pada waktu malam. Ini berlaku apabila buah pinggang tidak dapat memproses jumlah gula yang tinggi dalam badan lalu menyingkirkan sebahagian daripadanya melalui air kencing.

2. Rasa Dahaga

Yang kedua, seseorang yang badannya terlebih gula akan berasa mulut dan tekaknya sentiasa kering atau dahaga. Serta mereka suka minum minumam sejuk dan berais. Keadaan ini kerana apabila kerap membuang air kecil, secara automatiknya tubuh badan akan mengalami dehidrasi dan menyebabkan rasa dahaga walaupun setelah minum banyak air.

3. Senang Lapar

Menurut Hello Doktor, sel-sel tubuh akan menggunakan gula sebagai ‘makanan’ atau sumber tenaga untuk kekal berfungsi dengan baik. Namun, apabila sistem ini telah musnah disebabkan kesan kencing manis, maka sel tubuh tidak lagi dapat menyerap gula daripada darah. Kesannya, tubuh badan akan mencari sumber tenaga lain yang kemudiannya menyebabkan seseorang berasa lapar.

4. Mata Blur

Penglihatan mungkin akan kabur disebabkan oleh gula dalam darah terlalu tinggi, ia juga boleh merosakkan salur-salur darah kecil yang terdapat pada mata lalu menyebabkan penglihatan menjadi kabur.

5. Sensitif

Perubahan gula dalam darah boleh menyebabkan perubahan mood seseorang berlaku dengan cepat lalu seseorang pesakit diabete lebih cenderung untuk mengalami perasaan kebimbangan dan kemurungan.

6. Letih Lesu

Selain itu, petanda yang ditunjukkan oleh pesakit diabetes ialah rasa letih lesu dan kurang tenaga disebabkan oleh sel tubuh badan yang tidak lagi dapat menyerap gula daripada darah dengan baik.

7. Gatal Kulit

Pesakit diabetes akan merasa gatal terutama pada bahagian celah kangkang yang disebabkan oleh kadar gula dalam darah yang terlalu tinggi dan menyebabkan kerosakan saraf dan menggangu aliran darah di kawasan tertentu dalam tubuh.

Jika anda mempunyai kesemua tanda-tanda diatas segera berjumpa dengan doktor untuk melakukan ujian diabetes bagi memastikan ianya dikesan lebih awal dan mengelakkan komplikasi lain. Jangan lupa share dengan ahli keluarga dan rakan-rakan lain juga tau!

Selain itu, kami kongsikan artikel trending yang lain pada pautan di bawah.

perut boroi lelaki cara atasi


1 minggu lalu

(VIDEO) Bukan Sebab Kerap ‘Bersama’, Doktor Kongsi Tips Kurangkan Perut ‘Boroi’ Suami


Kerap Kencing Tanda ‘Diabetes’? Ini 7 Petanda Lain Badan Dah ‘Banjir’ Gula 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list