Artikel Terkini

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi
Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 1

Bila musim hujan, tanaman paling mudah diserang kulat. Faham sahaja lah kan kalau tanaman diserang kulat bukan sahaja rosak, salah tempat boleh mati terus. Namun, tidak bagi sebahagian masyarakat di Maxico terutamanya diwilayah Ixtlahuaca.

Kulat yang menyerang tanaman jagung dianggap sebagai satu hidangan yang istimewa dan mereka akan berpesta dengan menu kulat tersebut. Kulat yang di panggil Cuitlacoche oleh masyarakat tempatan atau Corn smut akan tumbuh apabila tiba musim hujan yang berpanjangan.
Ia tumbuh apabila air hujan diserap oleh tombol jagung. Kelembapan hujan di antara biji akan menghasilkan kulat yang akan tumbuh di celah biji jagung. Ia berpunca daripada patogen yang dipanggil Ustilago maydis.

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 2 Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 4 Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 6

IKLAN

Terdapat pelbagai menu hidangan yang boleh disediakan dengan menggunakan cendawan kelabu ini dan ia menjadi makan istimewa masyarakat di Ixtlahuaca. Kini, cendawan kelabu ini juga mudah didapati di pasaran. Ia di jual sebagai makana di dalam tin dan ada juga dalam bentuk kering.

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 8

IKLAN

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 10

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 12

IKLAN

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 14

Kulat Jagung Menjadi Makanan Istimewa Dan Harganya Lebih Tinggi 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list