Artikel Terkini

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki
Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki 1

    Sesetengah daripada anda mungkin tidak biasa dengan istilah “ruang legar” apabila ia berkaitan dengan reka bentuk rumah. Ruang legar adalah kawasan peralihan antara teres dan ruang tamu atau teres dan bilik keluarga, menurut arkitek Probo Hindarto. Kawasan penerimaan tetamu terletak di sini. Kawasan pintu masuk tidak mempunyai perabot penting sesuai dengan peranannya. Jika anda berada di Jepun, hanya ada satu tempat untuk menggantung jaket, kot, payung, kunci kenderaan atau kasut. Sebagai pelengkap, sepasang tempat duduk dan meja kosong biasanya dipasang. Ruang legar atau dalam bahasa inggerisnya, “foyer”, tidak ada di Malaysia sangat sebab ianya bukan cara orang kita untuk ada ruang legar di rumah.  Kini, saya akan memperkenalkan jenis-jenis ruang legar yang anda boleh miliki di rumah anda.

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki 2

Ini adalah ruang legar yang jenis “Wordly in Los Altos” adalah ruang legar yang ada didatangi sekali dengan pintu antik dengan usianya 200 tahun dari India. Kerana apa pintu ini sungguh unik? Kerana ia terdapat nilai artistic yang tersendiri. Tambahan lagi, karpet yang berwarna emas itu memberi motif yang mawar dan kelihatan nyata. Tidak lupakan juga, kerusi juga membawa peranan yang terdampar gaya yang klasik.

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki 4

Yang kedua ini pula, adalah ruangan legar yang jenis minimalist. Di Jakarta Selatan, ruangan legar seperti ini sudah biasa dan digunakan di rumah mereka di sana. Kerana ia menerapkan konsep “Tidak Lengkap” dan dengan cara itu, mereka boleh mengubah apa cara dan bentuk sekalipun mengikut kesukaan mereka.

Jadi, itu sahaja jenis-jenis ruangan legar yang boleh didapati dan menarik untuk anda buatkannya di rumah. Ini kalau tetamu datang, Fuhhh! Mesti ternganga mereka Hahahahha.

Sumber: Liputan 6 (https://m.liputan6.com/lifestyle/read/2415870/mengenal-foyer-dan-inspirasi-desainnya)

Mahukan Rumah Seperti Dalam Movie? Lihatlah Jenis-Jenis Ruang Legar Yang Anda Boleh Miliki 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list