Artikel Terkini

“Rindu suasana kampung….” – Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet

“Rindu suasana kampung….” – Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet
"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 1

Hari raya adalah momen yang paling bermakna apabila ramai ahli keluarga berpeluang untuk berkumpul  bersama-sama, saling bermaafan selain mengukuhkan ikatan kekeluargaan yang sedia ada.

Lebih-lebih lagi, setelah dua tahun kita tidak berpeluang berkumpul beramai-ramai dan meraikan Syawal bersama insan tersayang.

Walau bagaimanapun, disebalik kemeriahan yang dialami tersebut, pasti ramai di kalangan kita terfikir tempat untuk bermalam sehingga terpaksa membuat tempahan tidur di hotel berdekatan dengan kampung halaman.

Namun, lain pula yang dikongsikan oleh seorang pemuda yang dikenali sebagai Farid Zulhaikal baru-baru ini kerana mereka sekeluarga tidak mempunyai masalah mengenai isu tersebut.

Menerusi sebuah video yang dimuat naik oleh Farid, kelihatan mereka menjadikan ruangan beranda di rumah pusaka sebagai tempat tidur yang dipenuhi oleh sanak-saudaranya.

@frd.zul

Ya tempat kosong itu tempat saya. #raya2022 #RancakRaya #fyp

♬ suara asli – FHM14

Menurut Farid, situasi tidur lambak itu menjadi kebiasaan bagi mereka jika semua adik-beradik sebelah bapanya pulang ke kampung halaman bagi meraikan raya bersama-sama.

“Bagi kami, situasi tidur lambak bukan satu masalah sebab dah terbiasa kalau ramai berkumpul. Kalau ikutkan, kami tidur di ruang tamu saja pada musim perayaan sebelum pandemik ini,”kata Farid.

"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 2

Pada masa yang sama, Farid memberitahu tidur lambak tersebut hanya digunapakai oleh kaum lelaki sahaja dalam keluarganya yag terdiri kira-kira 40 orang.

Kata Farid, hal tersebut adalah atas faktor privasi dan aurat di kalangan sanak-saudara perempuan.

@frd.zul

With my gila2 cousin this time! 🤣@hafizremly @nrqsrna @fitriahalowi_

♬ follow for more raya remix – *ੈ✩‧₊˚HarryRaya*ੈ✩‧₊˚

Menjengah ke ruangan komen, perkongsian tersebut menerima pelbagai reaksi di kalangan warganet dan meluahkan kerinduan akan suasana kampung."Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 3"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 4"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 5"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 6

Selain itu, ada yang meluahkan kerisauan apabila mereka terpaksa tidur di luar rumah pusaka yang difahamkan terletak di Kampung Kangkung Binjal, Pasir Mas, Kelantan."Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 7"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 8"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 9

Sumber: TikTok , Mstar (Shuhaniza Said)


"Rindu suasana kampung...." - Momen tidur lambak di luar rumah pusaka raih perhatian warganet 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list