Artikel Terkini

Tentera AS Pulangkan Kek Yang Mereka Curi 77 Tahun Lalu

Tentera AS Pulangkan Kek Yang Mereka Curi 77 Tahun Lalu
Tentera AS Pulangkan Kek Yang Mereka Curi 77 Tahun Lalu 1

Kek. Siapa tak suka kek? Manis lagi enak. Tetapi disebabkan hal ini juga, ia mengakibatkan seorang kanak-kanak perempuan Itali berusia 13 tahun kempunan merasa kek 77 tahun lepas. Ini selepas kek itu dicuri oleh sekumpulan tentera Amerika Syarikat yang tiba di Itali semasa Perang Dunia Kedua (WWII).

Semasa tempoh tersebut, si anak kecil bernama Meri Mion bakal menyambut hari lahirnya ke-13 di perkampungan San Pietro, Vicenza. Tetapi tempoh ini juga menyaksikan tentera AS yang mara ke utara Itali bertempur dengan tentera Jerman berhampiran perkampungan berkenaan.

Meri Mion yang kini berusia 90 tahun. Sumber: Tentera Amerika Syarikat

Disebabkan pertempuran sengit antara kedua-dua belah pihak, ramai penduduk kampung termasuk keluarga Mion berlindung di loteng rumah mereka. Mereka hanya keluar pada keesokan harinya selepas pihak musuh dipaksa berundur dari San Pietro.

Bagi keluarga Mion, mereka hanya mampu memanjatkan kesyukuran tidak terhingga kepada Ilahi. Ini kerana pada malam sebelumnya, tentera Jerman melepaskan tembakan terhadap tentera Bersekutu berhampiran kediaman mereka – satu situasi yang boleh saja mengancam nyawa mereka. Dengan perginya pihak musuh pada pagi hari berikutnya, ia memberi kelegaan kepada mereka.

Sebagai cara meraikan ulang tahun kelahiran Mion, ibunya menghasilkan kek khas buat puteri kesayangannya itu. Kek itu diletakkan di tingkap sebagai cara untuk menyejukkannya sebelum dihidangkan. Tetapi malangnya, kek tersebut telah diambil dan dimakan oleh sekumpulan tentera AS yang kelaparan.

Pada awalnya, Mion merasa terkejut dan kecewa selepas melihat kek itu hilang. Tetapi sebaik mendapat tahu yang mengambilnya ialah tentera Bersekutu yang kelaparan, dia tidak lagi merasa sedih. Ini kerana selepas mengharungi apa yang disifatkan sebagai neraka pada hari sebelumnya, ia dianggap satu kesudahan yang baik buat mereka.

Sebagai cara menebus semula kesilapan mereka, sebuah kek krim strawberi besar yang dihias dengan telur-telur Easter mini dihadiahkan oleh garison tentera AS kepada Mion pada seminggu lepas. Upacara penyerahan hadiah ini dibuat oleh Sarjan Peter Wallis dan Kolonel Matthew Gomlak, komander garison AS di Itali di Giardini Salvi, Vicenza.

Sarjan Wallis (kanan) menyerahkan kek kepada Mion sambil disaksikan oleh Kolonel Gomlak (kiri). Sumber: Tentera Amerika Syarikat.

Ia turut disaksikan oleh tentera kedua-dua negara, pegawai-pegawai dan penduduk tempatan. Semasa penyerahan dibuat, nyanyian ‘Selamat Hari Lahir’ dalam Bahasa Itali dan Bahasa Inggeris dimainkan sebagai penghormatan kepada Mion.

Bila diminta mengulas kepentingan upacara ini, Kolonel Gomlak memberitahu ramai veteran AS yang pernah bertempur di situ tidak akan dapat melupakan kebaikan penduduk Vicenza terhadap mereka. Selepas berjaya mengusir tentera Jerman dari kawasan berkenaan, mereka dijamu dengan roti dan wain oleh penduduk sebagai menghargai jasa mereka. Pertempuran di Vicenza menyaksikan 19 orang tentera AS terbunuh.

Bagi Sarjan Wallis, ia merupakan sesuatu yang janggal dan aneh buat dirinya. Tetapi pada masa sama, ia sememangnya satu hari yang baik terutama selepas menyerahkan kek kepada Mion.

Dengan menerima kek yang dihadiahkan, maka ia mengubat apa yang berlaku 90 tahun lepas. Bagi Mion, dia mahu berkongsi kek berkenaan dengan orang tersayang dan menyifatkan sambutan hari lahir ke-90 sebagai sambutan yang tidak akan dapat dilupakan.

RUJUKAN

Giuffrida, A. (2022, 29 April).US army replaces cake it stole from Italian girl 77 years ago. The Guardian.

Associated Press. (2022, 29 April). US army replaces birthday cake stolen from Italian girl by WWII soldiers. Euronews.

BBC News. (2022, 30 April). US Army replaces cake it stole from Italian girl in 1945.

Tentera AS Pulangkan Kek Yang Mereka Curi 77 Tahun Lalu 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list