Prefab Home

Perbezaan Rumah Prefab Yang Terdapat di Malaysia

g4zoyqk qsy

Perbezaan Rumah Prefab Yang Terdapat di Malaysia

 

 1. Apakah jenis utama rumah prefab yang terdapat di Malaysia?
 2. Apakah kelebihan memilih rumah prefab di Malaysia?
 3. Berapakah kos sesebuah rumah prefab berbanding pembinaan tradisional di Malaysia?
 4. Apakah perbezaan antara rumah prefab modular dan panelized di Malaysia?
 5. Apakah pilihan penyesuaian yang terdapat untuk rumah prefab di Malaysia?
 6. Berapa lamakah masa yang diambil untuk membina sesebuah rumah prefab di Malaysia?
 7. Siapakah syarikat atau pembina rumah prefab terbaik di Malaysia?
 8. Apakah faktor yang perlu saya pertimbangkan semasa memilih reka bentuk rumah prefab di Malaysia?
 9. Bagaimanakah cara untuk saya mendapatkan pembiayaan bagi rumah prefab di Malaysia?
 10. Adakah rumah prefab di Malaysia tahan lama dan berkualiti tinggi?

 

rumahibs fb cover 03 

Apakah jenis utama rumah prefab yang terdapat di Malaysia?

Rumah prefabrikasi, juga dikenali sebagai rumah prefab, adalah rumah yang dibina di kilang dan kemudiannya diangkut ke tapak pembinaan. Terdapat beberapa jenis utama rumah prefab yang terdapat di Malaysia:

Rumah Modular

Rumah modular dibina daripada beberapa modul kotak seperti unit yang dihasilkan di kilang. Modul-modul ini kemudiannya diangkut ke tapak dan disambung untuk membentuk rumah yang lengkap. Unit modular mungkin termasuk lantai, dinding, bumbung, dan komponen lain. Rumah modular membenarkan tahap penyesuaian yang tinggi.

Rumah Berpanel

Rumah prefab berpanel dibina daripada panel dinding, panel bumbung, dan bahagian lantai yang besar yang kemudiannya disambung di tapak. Panel-panel ini dipotong dan dibina terlebih dahulu di kilang kemudian diangkut ke tapak. Sistem berpanel dapat dipasang dengan lebih cepat berbanding pembinaan tradisional di tapak.

Rumah Hibrid

Rumah prefab hibrid menggabungkan unit kotak modular dan sistem berpanel. Ia menawarkan penyesuaian modular dengan kelajuan pemasangan panel. Hibrid menggunakan unit modular untuk dapur, bilik mandi, dan lain-lain dan dinding/bumbung berpanel.

Rumah Pembuatan

Rumah pembuatan, juga dikenali sebagai rumah bergerak, dibina sepenuhnya di kilang dan kemudiannya diangkut dengan lengkap ke tapak. Jenis rumah prefab ini menawarkan penyesuaian yang kurang.

Rumah Tiny

Rumah tiny ialah rumah prefab kecil dan cekap, biasanya bawah 500 kaki persegi. Ia memaksimumkan ruang dan kos minimum. Rumah prefab tiny boleh dalam bentuk modular, berpanel, atau pembuatan unit.

Rumah Kontena

Kontena kapal diubah suai menjadi rumah atau pejabat kontena. Kontena boleh digunakan sebagai unit modular atau ditambah dengan panel dan bahan lain.

Secara ringkasnya, jenis prefab yang paling biasa di Malaysia termasuk modular, panel, hibrid, pembuatan, tiny, dan rumah kontena, yang menawarkan tahap penyesuaian, kelajuan pembinaan, kebolehalihan pengangkutan, dan harga yang berbeza.

 

Apakah kelebihan memilih rumah prefab di Malaysia?

Rumah prefabrikasi, atau rumah prefab, semakin menjadi pilihan perumahan yang popular di Malaysia. Berikut adalah beberapa manfaat dan kelebihan utama memilih rumah prefab:

Pembinaan Lebih Cepat

Salah satu kelebihan terbesar rumah prefab ialah kelajuan pembinaan. Oleh kerana sehingga 80% rumah dibina di kilang yang terkawal kualiti, masa pembinaan di tapak dapat dikurangkan sebanyak 20% hingga 50% berbanding pembinaan tradisional. Ini membolehkan pemilik berpindah dengan lebih cepat.

Kos Pembinaan Lebih Rendah

Pembuatan prefab boleh mengurangkan kos pembinaan sehingga 20% berbanding pembinaan konvensional. Proses kilang yang diluruskan mengurangkan pembaziran bahan. Pembelian pukal mengurangkan kos bahan. Dan cuaca bukan faktor semasa pengeluaran prefab di luar tapak.

Kualiti Pembinaan Tinggi

Rumah prefab direka bentuk kejuruteraan dan dibina di luar tapak dalam keadaan kilang yang terkawal. Ini menghasilkan kualiti pembinaan yang tinggi dengan komponen seperti dinding dan bumbung yang dibina dengan toleransi yang ketat. Bahan yang digunakan juga boleh berprestasi tinggi.

Pilihan Penyesuaian

Pembina prefab terkemuka menawarkan reka bentuk rumah kustom serta penyesuaian bahan dan susun atur. Dalam parameter reka bentuk tertentu, rumah prefab boleh diubah suai untuk memenuhi citarasa estetika dan keperluan fungsional individu.

Mesra Alam dan Mampan

Prafab adalah lebih hijau. Prafab kilang meminimumkan pembaziran. Reka bentuk modular cekap menjimatkan tenaga. Dan bahan boleh diperbaharui boleh digunakan semasa pembuatan. Prafab adalah penyelesaian mampan yang bijak.

Fleksibiliti Reka Bentuk

Unit prefab memberi fleksibiliti reka bentuk. Modul boleh disusun dan dikonfigurasikan dalam pelbagai cara untuk penampilan dan susun atur yang berbeza. Unit juga boleh ditambah kemudian untuk pengembangan.

Kesimpulannya, prefab menawarkan masa pembinaan yang lebih cepat, kecekapan kos, kualiti, penyesuaian, kemampanan dan fleksibiliti reka bentuk – menjadikan rumah prefab pilihan perumahan yang menguntungkan di Malaysia.

 

Berapakah kos sesebuah rumah prefab berbanding pembinaan tradisional di Malaysia?

Rumah prefabrikasi, atau rumah prefab, boleh menjimatkan kos sebanyak 10-20% berbanding pembinaan tradisional di Malaysia. Berikut adalah gambaran keseluruhan kos rumah prefab berbanding pembinaan tradisional:

Kos Rumah Prafab

Kos rumah prefab di Malaysia berjulat dari RM200 hingga RM500 setiap kaki persegi secara purata. Jadi sebuah rumah prefab sederhana 1,500 kaki persegi akan menelan kos RM300,000 hingga RM750,000. Rumah prefab mewah kustom boleh mencapai RM500-RM1000 setiap kaki persegi.

Kos Rumah Tradisional

Rumah dibina secara tradisional di Malaysia puratanya RM400-RM800 setiap kaki persegi, tetapi boleh mencapai melebihi RM1000 setiap kaki persegi untuk pembinaan mewah. Sebuah rumah tradisional 1,500 kaki persegi menelan kos RM600,000 hingga RM1.2 juta.

Perbezaan Kos

Berdasarkan purata ini, sebuah rumah prefab di Malaysia boleh menjimatkan kos sebanyak 10-20% berbanding saiz pembinaan tradisional yang sama. Sebagai contoh, sebuah rumah prefab 2,000 kaki persegi pada kadar RM400 setiap kaki persegi ialah RM800,000. Sebuah rumah tradisional 2,000 kaki persegi pada kadar RM600 setiap kaki persegi ialah RM1.2 juta – premium kos 33%.

Faktor yang Mempengaruhi Kos

Penjimatan kos prefab sebenar bergantung pada faktor seperti:

 • Lokasi
 • Kos tanah
 • Tahap penyesuaian
 • Bahan yang digunakan
 • Pembina/pengilang

Walaupun prefab memberi manfaat kos depan, penjimatan jangka panjang datang daripada kecekapan tenaga dan penyelenggaraan yang lebih rendah. Keseluruhan kos sepanjang hayat boleh dikurangkan dengan prefab.

Kesimpulannya, kejuruteraan prefab yang teliti membolehkan penjimatan kos pembinaan 10-20% berbanding pembinaan tradisional di Malaysia – menjadikan rumah prefab pilihan yang berhemat.

 

Apakah perbezaan antara rumah prefab modular dan panelized di Malaysia?

Modular dan panelized adalah dua jenis utama pembinaan rumah prefabrikasi (prefab). Berikut adalah perbezaan utamanya:

Rumah Modular

 • Rumah modular dibina daripada beberapa modul kotak seperti unit yang dibina di kilang
 • Modul membentuk ruang seperti dapur atau bilik mandi
 • Modul diangkut dan diletakkan di tempat dengan kren di tapak
 • Modul disambung untuk membentuk keseluruhan rumah

Rumah Panelized

 • Prafab panelized menggunakan panel rata besar untuk dinding, lantai, bumbung
 • Panel biasanya 4 kaki lebar x 8 kaki tinggi
 • Panel dipasang bersama di tapak untuk membina rumah
 • Tidak menggunakan modul kotak sepenuhnya

Penyesuaian

 • Modular selalunya membenarkan penyesuaian lebih kerana setiap modul boleh berbeza
 • Penyesuaian panelized biasanya terhad kepada kemasan luaran dan susun atur

Kelajuan

 • Sistem panelized boleh dipasang lebih cepat berbanding unit modular di tapak
 • Tetapi dapur/bilik mandi modular cepat untuk siap berbanding pembinaan di tapak

Pengembangan

 • Rumah modular lebih mudah dikembangkan dengan menambah unit
 • Sistem panelized kurang fleksibel untuk pengembangan

Pengangkutan

 • Kotak modular individu lebih mudah diangkut berbanding panel besar

Kesimpulannya, prefab modular menggunakan unit modular 3D manakala panelized menggunakan panel 2D. Modular menawarkan lebih banyak penyesuaian dan pengembangan tetapi panelized boleh dipasang lebih cepat di tapak.

 

1 Berapak Kos Bina Rumah Saya

 

Apakah pilihan penyesuaian yang terdapat untuk rumah prefab di Malaysia?

Salah satu kelebihan memilih rumah prefabrikasi (prefab) di Malaysia adalah keupayaan untuk menyesuaikan banyak aspek reka bentuk rumah. Berikut adalah beberapa pilihan penyesuaian utama yang terdapat:

Susun Atur dan Tapak Cetak

Pelan lantai prefab boleh disesuaikan untuk memenuhi bentuk dan orientasi lot. Pilihan susun atur termasuk konsep terbuka, 1/2/3+ bilik tidur, garaj bersebelahan, dan banyak lagi. Tapak cetak boleh dari rumah mini hingga estet mewah.

Penampilan Luaran

Sesuaikan estetika luaran dengan pelbagai gaya seni bina, warna, bahan, dan aksen. Pilihan termasuk gaya moden, kolonial, Mediterranean dengan logam, batu, bata, sidang.

Interior

Sesuaikan interior dengan memilih lantai, kabinet, pencahayaan, paip, pintu, trim, dan warna dinding. Pilihan tahap tinggi termasuk automatasi rumah pintar.

Perancangan Ruang

Konfigurasikan saiz bilik dan perancangan ruang dengan tepat. Perbesarkan bilik tidur, dapur, bilik mandi, almari dan lain-lain. Tambah balkoni, dek, serambi mengikut gaya hidup anda.

Kemasan dan Kelengkapan

Tingkat upgred kemasan seperti dapur dan bilik mandi designer. Pilih peralatan, lampu, jubin, perkakas, dan tandas/tab mandi kelas tinggi.

Pilihan Kebolehcapaian

Tambah elemen kebolehcapaian dan penuaan seperti bar pemegang, bilik mandi tanpa ongkos, tandas ketinggian selesa, ramp, lif.

Kecekapan Tenaga

Tingkatkan kecekapan tenaga dengan naik taraf penebat, kuasa solar, peralatan dan sistem penjimatan tenaga.

Asas dan Bawah Tanah

Pilih ruang merangkak atau asas penuh. Pilih untuk menambah bawah tanah siap.

Dengan prefab, pemilik rumah mendapat fleksibiliti untuk menyuaikan rumah kepada keperluan, gaya hidup, bajet dan citarasa reka bentuk mereka.

 

Berapa lamakah masa yang diambil untuk membina sesebuah rumah prefab di Malaysia?

Rumah prefabrikasi menawarkan kelebihan besar dari segi jadual pembinaan. Berikut adalah gambaran rangka masa biasa untuk membina rumah prefab di Malaysia:

Peringkat Perancangan dan Reka Bentuk

 • Untuk rumah prefab yang disesuaikan, proses perancangan dan reka bentuk mengambil masa 1-2 bulan
 • Masa diperlukan untuk pelan rumah, pemilihan, kelulusan, kejuruteraan

Prafabrikasi Luar Tapak

 • Modul atau panel diprefabrikasi di kilang dalam tempoh 2-6 bulan

Kerja Asas

 • Asas modul disediakan dalam tempoh 1-2 bulan
 • Masa sebenar bergantung pada tapak, keadaan tanah dan jenis asas

Pemasangan Di Tapak

 • Modul/panel prefab dihantar dan dipasang di tapak dalam 1-2 minggu
 • Pasang dalaman dan kemasan juga mengambil 1-2 minggu

Jumlah Masa Pembinaan

 • Untuk rumah prefab kustom penuh, jumlah masa pembinaan adalah 4-8 bulan
 • Ini adalah 20-50% lebih cepat berbanding pembinaan standard 6-12+ bulan

Dengan pembinaan yang dilancarkan di luar dan di tapak, prefabrikasi membolehkan pemilik rumah berpindah ke rumah binaan berkualiti mereka jauh lebih cepat berbanding pembinaan tradisional.

 

Siapakah syarikat atau pembina rumah prefab terbaik di Malaysia?

Pasaran rumah prefabrikasi, atau prefab, telah berkembang pesat di Malaysia. Berikut adalah beberapa pembina dan syarikat rumah prefab terbaik untuk dipertimbangkan:

Eco World Development

Pemaju hartanah terkemuka di Malaysia, Eco World menawarkan rumah prefab berkualiti di seluruh bandar sepenuhnya bersepadu. Unit prefab mereka menggunakan panel berinsulasi berstruktur.

Ikea

Syarikat perabot menyediakan rumah prefab kecil bermula dari RM200,000 yang disasarkan kepada pembeli buat pertama kali. Unit BoKlok mereka boleh dipasang dalam masa 5 hari sahaja.

Kumpulan Hartanah IOI

Pemaju dihormati ini menyediakan kedua-dua rumah pembuatan dan rumah modular di seluruh kawasan perumahan seperti IOI Resort City.

Kub Builders

Salah satu perintis dalam prefab, Kub Builders menawarkan rumah panel dan modular di seluruh Malaysia termasuk di Johor, Melaka, Selangor.

Kumpulan Nusmetro

Nusmetro menyediakan reka bentuk rumah prefab moden dengan tumpuan dari unit padat hingga villa mewah. Model mereka termasuk EZZY Home.

Setia Prefab Technology

Setia, pembina Malaysia terkemuka, menyediakan rumah prefab bungalow, rumah dan vila berkualiti di projek seperti Setia Eco Cascadia.

Urusharta Cemerlang

Pakar prefab ini membuat rumah modular disesuaikan di seluruh Malaysia dan dieksport ke Asia. Mereka memberi tumpuan kepada masa pusingan yang cepat.

Kesimpulannya, ini adalah beberapa pembina dan syarikat prefab terbaik untuk dinilai ketika ingin membina rumah prefab di Malaysia.

 

2 Skim Zero Deposit

 

Apakah faktor yang perlu saya pertimbangkan semasa memilih reka bentuk rumah prefab di Malaysia?

Jika anda ingin membeli rumah prefabrikasi (prefab) di Malaysia, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan semasa memilih reka bentuk yang betul:

Bajet

Apakah jumlah bajet anda? Prafab menawarkan pelbagai pilihan harga dari rumah tiny mampu milik hingga reka bentuk mewah kustom. Tetapkan bajet anda terlebih dahulu.

Saiz dan Susun Atur

Pertimbangkan berapa banyak ruang kaki persegi yang anda perlukan dan berapa bilik tidur/bilik mandi. Juga tentukan ciri-ciri susun atur seperti konsep terbuka, garaj bersebelahan, bawah tanah, dan lain-lain.

Pilihan Penyesuaian

Cari pengilang yang menawarkan fleksibiliti dengan kemasan, kelengkapan, fasad, dan perancangan ruang supaya anda boleh menyesuaikan gaya hidup anda.

Lokasi dan Peraturan

Ambil kira peraturan perancangan tempatan, sebarang keperluan Persatuan Pemilik Rumah (Rukun Tetangga), keperluan reka bentuk iklim, dan potensi jualan semula.

Pengembangan Masa Depan

Bolehkah reka bentuk prefab mudah dikembangkan kemudian dengan menambah modul atau panel baharu? Mengakomodasi pertumbuhan adalah ideal.

Logistik Penghantaran

Nilai bagaimana unit prefab akan dihantar dan diletakkan di tapak binaan anda. Ukur laluan akses.

Kecekapan Tenaga

Cari panel berpenebat baik, peralatan penjimatan tenaga, pilihan solar untuk mengurangkan kos utiliti jangka panjang.

Waranti

Kaji waranti struktur dan sistem yang disediakan syarikat prefab untuk perlindungan dan ketenangan minda.

Meneliti pertimbangan utama ini akan membantu anda memilih reka bentuk rumah prefab yang ideal di Malaysia disesuaikan dengan keperluan dan keutamaan anda.

 

3 Spesifikasi Rumah

 

Bagaimanakah cara untuk saya mendapatkan pembiayaan bagi rumah prefab di Malaysia?

Membeli rumah prefabrikasi (prefab) di Malaysia kini lebih mudah dengan lebih banyak pilihan pembiayaan yang tersedia. Berikut adalah beberapa tips untuk mendapatkan pinjaman rumah prefab:

Pinjaman Perumahan

Bank-bank utama seperti Maybank, CIMB, dan Public Bank menawarkan pinjaman perumahan untuk rumah prefab serupa dengan pinjaman rumah standard. Bayaran pendahuluan dan kadar berbeza.

Pakej Pemaju

Kebanyakan pemaju prefab menawarkan bantuan pembiayaan satu henti. IOI Properties dan Setia mempunyai pakej yang menggabungkan rumah prefab mereka dengan bantuan permohonan pinjaman.

Program Perumahan Kerajaan

Untuk rumah prefab mampu milik, program seperti PR1MA menyediakan pinjaman langsung dan bantuan lain terutamanya untuk pembeli buat pertama kali.

Pinjaman Peribadi

Pinjaman peribadi atau pembiayaan peribadi juga boleh digunakan untuk membiayai pembelian rumah prefab dengan lebih fleksibel berbanding gadaian.

Pinjaman Pekerja

Sesetengah dana cara hidup pekerja akan membenarkan ahli untuk menggunakan wang dari akaun KWSP mereka untuk membuat bayaran pendahuluan rumah prefab.

Pembiayaan Islam

Bank seperti Maybank Islamic dan CIMB Islamic menawarkan pinjaman perumahan patuh Syariah untuk rumah prefab yang mengelakkan riba.

Banding Harga

Bandingkan kadar dan pilihan pinjaman prefab di beberapa bank dan program untuk mendapatkan terma pembiayaan yang paling kompetitif.

Dengan populariti prefab yang semakin meningkat di Malaysia, pilihan pinjaman rumah yang lebih mudah kini tersedia untuk menjadikan impian rumah prefab anda suatu realiti.

 

Adakah rumah prefab di Malaysia tahan lama dan berkualiti tinggi?

Ya, rumah prefabrikasi yang dibina oleh syarikat terkenal di Malaysia menawarkan ketahanan, pembinaan berkualiti, dan integriti struktur yang setanding atau melebihi perumahan binaan tapak standard. Berikut adalah beberapa sebab:

Pembuatan Kilang yang Tepat

Komponen prefab seperti panel dinding dan rasuk bumbung dibina di kilang terkawal iklim menggunakan proses automatik yang boleh diulang dengan kualiti.

Pembinaan Lebih Cepat

Masa pembinaan di tapak yang lebih singkat untuk prefab bermakna rumah kurang terdedah kepada cuaca untuk jangka masa yang lebih singkat bagi mengelakkan masalah kelembapan.

Bahan Canggih

Pembuatan prefab menggunakan bahan yang kukuh dan tahan lama seperti panel berinsulasi berstruktur, pelekat rintangan lembapan, komposit kayu kejuruteraan.

Persijilan Struktur

Pembina prefab yang terkenal mempunyai sistem yang disahkan strukturnya direka untuk menahan taufan, ribut, dan keadaan seismik.

Kawalan Kualiti Ketat

Kawalan kualiti kilang yang konsisten menghasilkan rumah prefab yang memenuhi atau melebihi kod dan standard binaan tempatan.

Pemasangan Profesional

Pemasangan yang tepat oleh pasukan pembinaan syarikat prefab mengelakkan banyak kesilapan di tapak.

Waranti

Waranti bahan dan struktur yang kukuh daripada pembina prefab memberi jaminan ketahanan dan prestasi jangka panjang.

Kesimpulannya, rumah prefab di Malaysia menawarkan pemilik kualiti yang boleh diharap, ketahanan, dan ketenangan minda. Memilih prefab bermakna memilih kekuatan dan ketahanan.

 

Kesimpulan

 • Rumah prefab semakin popular di Malaysia kerana kelebihan cepat siap, kos efektif, fleksibiliti reka bentuk, kualiti pembinaan, dan kemampanan.
 • Pembeli boleh pilih dari pelbagai jenis prefab seperti modular, panel, hibrid, dan tiny homes.
 • Pemaju terkemuka seperti Eco World dan Setia Prefab Technology menawarkan rumah prefab disesuaikan di seluruh Malaysia.
 • Dengan akses pembiayaan yang lebih mudah, rumah prefab kilang adalah penyelesaian perumahan yang menguntungkan dan tahan lama yang membolehkan keluarga dan individu mencapai impian rumah lebih cepat.
 • Jika dirancang dengan teliti menggunakan faktor-faktor yang dinyatakan di atas, rumah prefabrikasi memberikan ruang hidup moden yang sesuai dengan keperluan gaya hidup dan bajet.

 

rumahibs logo black
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor